Op dinsdag 26-06-2012 gingen bestuursleden van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945, en oud dwangarbeider J. de Louter en de leerlingen en begeleiders van de groepen 7 en 8 van de Basissschool PC Montessorischool Passe – Partout, naar zowel het Nationaal Bevrijdingsmuseum als de Canadese Begraafplaats te Groesbeek. Voornoemde school heeft het monument ” de dwangarbeider” te Apeldoorn geadopteerd.

Canadese begraafplaats

Canadese begraafplaats

Om de 3 jaar gaan wij naar Groesbeek. We proberen dan het verleden bij het heden te brengen. Daarbij werd gebruik gemaakt van de z.g.n. Happy-bus. Een iets wat vreemde combinatie zo op het eerste gezicht. De kinderen wisten dat dit geen gewoon schoolreisje werd, maar een educatief schoolreisje.

In de vroege ochtend kwamen ze in het Nationaal Bevrijdings Museum aan. Daar werden door enkele gidsen haarfijn uitgelegd wat de oorlog heeft betekend, hoe mensen zich moesten redden in armoedige omstandigheden en hoe vindingrijk men daardoor werd, welke gevaren ze liepen als ze verzet boden en dat er toch mensen waren die bewust voor dat verzet kozen. Tevens werd aangegeven dat er verliezen waren aan beide kanten, zowel aan de kant van de geallieerden als aan de kant van de bezetter. Niets was in die tijd gewoon en niets was ongewoon. Er werd ook duidelijk gemaakt dat er onder de bezetter vele goede mensen zaten en die met gevaar voor eigen leven de mensen die het moeilijk hadden, hielpen.

Het nationaal Bevrijdingsmuseum is heel kindvriendelijk en toch indringend. Er werden door de kinderen vele vragen gesteld en overal kregen ze een antwoord op. Er waren diverse thema’s en een mooie maquette’s. Na het bezoek aan het museum ging men naar de Canadese begraafplaats. Dat maakte zoals altijd heel veel indruk. Jonge mannen die voor ons streden en het leven lieten. Helaas gebeurt dit hede ten dage nog overal op de Wereld. Aan het einde van de dag waren de kinderen blij dat ze deze dag hebben mogen meemaken.

Tableau wederopstanding

Tableau wederopstanding

Vrijheid is dus niet gewoon, vrijheid dat moet je koesteren en je moet er voor blijven vechten. Klonk het vele malen in de bus.

Het bestuur van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945 willen de kinderen en de begeleiders en de chauffeur van de Happy-bus hartelijk danken voor de deelname aan deze indrukwekkende en leerzame dag. Met name de familie Doppenberg uit Heerenveen willen we bedanken voor hun grote financiele bijdrage, want anders hadden we deze belangrijke trip nooit kunnen maken.Want zonder de financiele hulp van sponsoren is zo’n dag, zijnde een dag van bezinning en een dag van overdenking, niet te maken.