De eerste trein die op 2 december 1944 Apeldoorn verliet en was volgeladen met dwangarbeiders, reed vanuit Apeldoorn richting Enschede en vandaaruit terug via Duitsland richting Bocholt. Ze was op weg naar Elten of Zevenaar. De trein werd zwaar bewaakt door militairen die op of naast de trein op treeplanken stonden. Op hen die wilden vluchten zou geschoten worden.
In Bocholt aangekomen moest de machinist wachten bij het plaatselijke station. Er dreigde namelijk gevaar vanuit de lucht. De geallieerde vliegtuigen waren op zoek naar een prooi. Na enige tijd te hebben gewacht besloot de machinist om het toch te proberen en reed vervolgens op weg naar het plaatsje Werth. Daar ging het dubbele spoor over naar een enkel spoor. De machinist stopte en korte tijd erna werd de trein beschoten door geallieerde jachtbommenwerpers. De piloten dachten dat het een militairtransport betrof. Tijdstip beschieting was op 3 december 1944 omstreeks 09.30 uur.
Vele doden en zwaar gewonden waren er te betreuren. Degene die niet gewond waren moesten de doden en zwaargewonden afvoeren. Vervolgens werden ze in de beschoten trein gezet en onder bewaking afgevoerd naar hetzij Elten of Zevenaar. De meeste kwamen in Zevenaar in de Turmacfabriek terecht. De treinmachinist die de gok had gewaagd werd door leden van de SS nabij de locatie van de beschieting doodgeschoten. Deze boerderij staat er nog steeds. Nabij deze boerderij bevindt zich nog een originele coupe van de beschoten trein. ( achter een woonhuis tegenover de boerderij ).
Ten gevolge van de beschieting zijn ter plekke overleden:
- J.B. de Brouwer, Hofstraat 85.
- A. de Boer, Zwarteweg 22.
- K. van Ommen, Deventerstraat 115.
- Jan Ploeg, Doggersbank 24.
- Albert Pol, Houtentorenweg 14.
- J. van de Brink, Fortweg 6.
- H.J. Vredenoort, Arnhemseweg 5 / 11.
- L. Kuit, evacue uit Arnhem.
- B. Brouwer, Zevenhuizenscheweg 25.
- D.J. Tijssen, Schupperijweg 14.
- P.J.A. Liphuizen, evacue ?
- C.F. Thomas, Soerenscheweg 55.
- G. Berends, Kleinzorg 12.
- J. Kabel, evacue.
- C. Tellinga, Hofstraat 87.
- G. Disberg, Scheperweg 33.
- H. de Wilde, Brinklaan 6 b.
- E. Veldhuis, Zwolscheweg 159.
- Jacob Bunschoten, Zevenhuizenscheweg 59.
- Dirk Heuff, Deventerstraat 101.
De tweede trein die vanuit Apeldoorn was vertrokken, is niet beschoten.
Recente reacties