Goedendag,
Ik ben onderzoek aan het doen naar mijn grootvader (C.W.M. van Kollenburg; geb. 19-08-1901) die in de oorlog te werk gesteld is in de regio Steenderen.
Hij heeft daar weinig over verteld, maar we weten wel dat hij met de fiets is geweest, omdat hij af en toe thuis kwam. Mijn grootvader heeft tankgreppels moeten graven in de buurt van Steenderen nadat hij op 2 oktober 1944 is opgeroepen (opgepakt?).
Ik heb een ausweis dat hij op 3 december 1942 is vrijgesteld van de werkzaamheden aan de IJssellinie en dat hij zijn fiets mocht behouden, door de “Abschnittsleiter” in Steenderen.
Wij denken dat hij op 2 oktober 1942 zich heeft moeten melden, maar het zou ook kunnen zijn dat hij met de razzia is opgepakt. Hij heeft gewerkt aan de “Westwallbau” met zijn schoonzoon Joop Niekus.
Mijn grootvader woonde in 1944 aan de Fabianusstraat 31 en was koster in de Fabianus en Sebastianuskerk. Hij is geboren in Tegelen op 19 augustus 1901 en zijn vader was tuinman. In zijn jeugd heeft hij in Duitsland gewoond. Hij sprak dus zeer goed Duits en dat is hem al een paar keer goed te pas gekomen in de oorlog.
Hij was getrouwd met Hendrika Weijn en zij hadden 10 kinderen. Over de arbeitseinsatz heeft hij weinig gesproken. de beide ausweisen zijn eigenlijk het enige wat een tastbaar bewijs is dat hij dat heeft moeten doen. Ook is hij in de oorlog veroordeeld tot een boete voor het vervoeren van Rogge. Dit had hij van zijn zwager gekocht en is tijdens een controle gepakt. Ook hier heeft hij nooit over gesproken.
Wie kan mij helpen aan meer gegevens over zijn tewerkstelling..
Bij voorbaat hartelijk dank.
Met vriendelijke groet,
Marc van Kollenburg
Ook mijn opa Toon Koudijs uit Amersfoort is in 1944 te werk gesteld voor de Duitsers in Steenderen. Van hem heb ik daar nooit over gehoord, maar mijn vader wist nog te vertellen dat zijn vader thuis een dekenrol moest halen, maar geen eten mocht meenemen. Toon moest graafwerk uitvoeren, maar had helemaal geen zin in dat zware werk en deed alsof hij spit had. Met die smoes kwam hij door een medische keuring. En omdat hij kruidenier was werd hem gevraagd om op de boerderij in de slagerij te werken. Aangezien slagerij eten betekent hoefde Toon daar niet lang over na te denken. Regelmatig verdween er ook iets in de vuile was die hij naar huis stuurde. Hij heeft ook regelmatig brieven geschreven met mijn oma die met hun twee kleine kinderen was achtergebleven in Duitsland.
Over het werk voor de Arbeidsinzet in Steenderen zijn interessante artikelen verschenen in De Zwerfsteen, een periodiek orgaan van de historische vereniging Steenderen:
– nr. 94/2 (nov. 1994) pagina 13-15
– nr. 95/1 (mrt. 1995) pagina 7+10
– nr. 2001/2 (mei 2001) pagina 7
te vinden op internet p[ https://www.hvsteenderen.nl/zwerfsteen