Dr. J. der Weduwen (Aalten) dodelijk beschoten bij Apeldoorn

Dinsdag 23 januari komt het treurige bericht, dat Dr J. der Weduwen op de terugreis per auto van Den Haag naar Aalten, tusschen Amersfoort en Apeldoorn het slachtoffer is geworden van een vliegeraanval. De deelname is overal zeer groot. Algemeen is bekend, dat Dr Der Weduwen zeer veel deed om de mannen uit het Westen, die in den barren winter in de beruchte vlakke velden langs de Rijn bij Rees hun slavenarbeid moesten verrichten, en waarvan er massa’s ziek werden, den beul van Rees, Rohrig, te ontfutselen, om ze in samenwerking met den heer C.L. Driesen, per auto naar het noodziekenhuis te Harreveld te brengen. Ook nu was Dr Der Weduwen naar Den Haag geweest om te trachten iets in het belang van deze mannen te doen. De terugreis werd hem noodlottig.Bron: boek “Er op of er onder”.

 

Politierapport Dinsdag 23 Januari 1945, 17.00 uur, rapport no. 23. Geeft Zegers te Nieuw Millingen kennis dat door zoo juist een manspersoon door boordwapens is doodgeschoten. Ook staat er een auto in brand. Recherche, Feldgendarmerie, Pol. Officier en L.B.D. kennisgegeven.Door de L.B.D. (= Lucht Beschermings Dienst) wordt het lijk opgehaald en overgeplaatst naar het ziekenhuis aan de Sprengenweg.

Politierapport Woensdag 24 Januari 1945, 17.45 uur, rapport no. 24.M.b.t. mutatie 17.00 uur van het rapport van de orde politie van 23-01-1945 rapporteert rechercheur Adema, dat het lijk van bedoelde persoon is opgehaald door de LBD en opgebaard is in het lijkenhuis van het ziekenhuis aan de Sprengenweg.Het is geidentificeerd, als Dr Johan der Weduwen, wonende Landstraat 4, te Aalten. Zijn zwager Wissink, wonende Stationsstraat 25 alhier, is met een en ander op de hoogte gesteld, die zorgt voor waarschuwing van de familie en de begrafenis.

Bron: Gemeentearchief Apeldoorn, gemeentepolitie Apeldoorn, nr 193, doos 33

 

Registratie van personen die zijn overleden gedurende de oorlog 1940-1945.

159.Johannes Der Weduwen, geboren op14-05-1902 te Aalten.Wonende te Aalten, Landstraat 4.

Aangetroffen op 23-01-1945 te 17.00 uur, op de betonweg Amersfoortseweg te Apeldoorn, door G.A. Gerardus, Beemterweg 74 te Apeldoorn.

Geidentificeerd door J.A. Wissink, Stationsstraat 25 te Apeldoorn, in het ziekenhuis aan de Sprengenweg te Apeldoorn.

Begraven: Algemene begraafplaats te Aalten.

Opmerkingen; Bij betreffende persoon werd aangetroffen en briefje met het opschrift: Dr Der Weduwen, Aalten, tel. 213-5437. En een etui met geld, zijnde f 12,50.

Bron; Gemeente Archief, gemeente politie Apeldoorn, nr 193, doos 33.