Onze Stichting is naarstig op zoek naar verhalen van oud dwangarbeiders uit de plaatsen ; Haarlem, Rotterdam, Scheveningen, Den Haag en andere plaatsen uit het ” Westen”.
Wellicht kunnen die verhalen de andere reeds bij ons bekende verhalen aanvullen en / of verduidelijken.
Ook zoeken wij verhalen uit de grensstreek. Daarmee kunnen wij de mensen, die hun zoektocht naar de verzetsmensen en de hulpverleners van weleer zijn begonnen, verder helpen.
Verder vragen wij u, als u iets vindt over dwangarbeid in de Tweede Wereldoorlog, met name over kamp Rees of over de hulpverlening aan de dwangarbeiders of de rol van het verzet daarbij, dit niet weg te gooien, maar naar ons op te sturen. ( denk daarbij aan verhalen, foto’s, aantekeningen, dagboeken, brieven, tekeningen, notitieboekjes, ausweissen, namenlijsten, afkeuringsbewijzen, briefkaarten, berichten van overlijden, enz. ). Wij zullen er voor zorgen dat uw stukken op de juiste plaatsen terecht komen ( gemeente archieven, nationale archieven ).
Dus als u iets weet of iets hebt gevonden, bewaar het en stuur het door naar onze Stichting.
P.a. >> Hoge Dries 163, 7335 AL Apeldoorn, t.a.v. de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945.
Beste mensen van Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn,
Graag breng ik, n.a.v. uw oproep hierboven, mijn boek onder uw aandacht:
‘De toekomst heeft een lang verleden’, Biografie van twee Hilversumse dwangarbeiders ’44/’45 in Nazi Duitsland.
Ik heb mijn boek vorig jaar op 20 oktober onder veel belangstelling van o.m. voormalig dwangarbeiders, familie en vrienden,Burgemeester Pieter Broertjes en de wethouder van cultuur, mogen presenteren in de Burgerzaal van het Hilversumse Raadhuis. Journalist, historicus en TV-maker Ad van Liempt schreef het voorwoord en reikte de eerste exemplaren van het boek uit.
23 oktober 1944 vond de beruchte grote Hilversumse Razzia plaats waarbij ca 4000 mannen zijn weggevoerd naar verschillende bestemmingen in Duitsland. Onder hen mijn grootvader. Hij keerde niet meer terug naar Hilversum, want overleed al twee maanden na aankomst, onder erbarmelijke omstandigheden, 49 jaar jong, in Lager Lutterdamm te Bramsche. Mijn vader was twee maanden daarvoor (19 jaar)gearresteerd en op transport gezet naar Braunschweig. Hij en zijn/mijn familie zweeg na de oorlog omdat de herinneringen aan wat hen was overkomen te pijnlijk was en er sowiezo een atmosfeer was die praten erover niet echt stimuleerde.
Onder bovenvermelde link naar de facebookpagina van mijn boek zijn alle nieuws-feiten/lezingen/recensies/reacties en fotoverslagen te vinden. Ik hoop u met deze informatie van dienst te zijn geweest en ben altijd bereikbaar voor vragen/informatie/toelichting onder bovenvermeld e-mail-adres. Met vriendelijke groet, Els Kiewik-Peters
Graag breng ik u in contact met mijn vader, Theo Vreenegoor, die tijdens de sinterklaasrazzia van 6 december 1944 in Haarlem is opgepakt en getransporteerd naar kamp Rees.
Zijn verhaal is grotendeels opgetekend en gepubliceerd door Dick Verkijk in zijn boek “de Sinterklaasrazzia”.
Meer informatie staat in een eigen geschreven verhaal voor het aanvragen van een uitkering voor vervolgingsslachtoffers.
Mijn vader staat niet op de namenlijst zoals die gepubliceerd is op uw website. Zijn vriend dhr. L. Luijsterburg (inmiddels overleden) wel.
Met vriendelijke groet, Elly Vreenegoor
Geachte mevrouw,
ik begrijp uw vraag. Als het mijn vader was geweest die aantoonbaar in Rees was geweest en niet op de lijst zou staan zou ik ook gereageerd hebben. Echter het is een lijst die vermeld staat in het Nationaal Archief. Deze is destijds opgemaakt door o.a. het Comite Nazorg Kamp Rees. We mogen deze lijst niet zelf gaan aanpassen. Er zijn vele mensen in kamp Rees geweest die nergens staan vermeld. Ik heb zijn verhaal in het boek van de heer Verkijk gelezen. Niemand hoeft te twijfelen aan uw en zijn verhaal. Maar de lijst zelf aanvullen zou niet correct zijn.
Ik hoop dat u begrip heeft dat de lijst niet wordt uitgebreid.
gr arend disberg