bloemlegging Verslag van de herdenkingstocht op 09-03-2014 te Rees / Megchelen.

Het was een mooie dag gisteren. De opkomst was zeer groot, opvallend veel kinderen en ouderen uit Rees waren er dit keer bij en er was zelfs een school met 44 kinderen aanwezig. De gehele organisatie was uitstekend. Het weer was schitterend, de ontvangst was goed, de herdenking bij het infobord te Rees en de zang van het koor uit Megchelen was mooi,  de wandeltocht was mooi, de herdenking in Megchelen was mooi, de toespraken waren mooi en de ontvangst en  afsluiting in Zaal ter Voert was als van ouds weer klasse. Kortom we hebben genoten en kijken terug op een bijzondere en respectvolle  dag.

Uit Apeldoorn hebben er gisteren 17 mensen meegedaan aan de beide herdenkingen.  9 van deze 17  hebben meegelopen van Rees naar Megchelen , 2 hebben  zelfs Megchelen- Rees en Rees- Megchelen gelopen.  De mensen uit Apeldoorn voelden zich zowel in Rees als in Megchelen op hun gemak en ze kregen een warme deken van liefde over zich heen. Dat deed hun heel erg goed.  Ze gaven aan dat ze weer bij hun vrienden uit Duitsland en uit de grensstreek op bezoek waren. Mooier kan het niet.  Vele gesprekken werden er weer gehouden. Vele herinneringen werden er weer gedeeld. De kinderen hebben vele vragen kunnen stellen aan de oud dwangarbeiders.  De 3 aanwezige oud dwangarbeiders ( J de Louter , A. Gerritse, .. Schouten ) waren heel content met de dag en de verhalen. De toespraak van burgemeester Gerwers was mooi ( fijn dat hij Hannie Franken, die onlangs is overleden, nog noemde ). De toespraak van Tina was heel bijzonder en alle pijn, verdriet, emotie maar ook de ontstane vriendschap zat  in haar toedracht verwerkt. Ze gaat dit ook doen tijdens onze herdenking te Apeldoorn op 28-11-2014. Het zou mooi zijn dat er dan ook een groep kinderen vanuit Duitsland naar Apeldoorn komen.De toespraken van de wethouder van Balveren en …. Schouten en Jan de Louter waren mooi en leerzaam en bijzonder dit van 2 ex-dwangarbeiders te horen die het drama van Kamp Rees zelf hebben meegemaakt. Nog steeds roept dat ook bij hen ook na 69 jaar nog emoties op.  Nico leidde de boel goed en hij had zelfs ruimte voor een kort intermezzo ( kleinkind van de hr. Schouten ).

De voorgedragen gedichten van Megchelse schoolkinderen waren helemaal geweldig. Het is toch maar weer heel knap dat kinderen zoiets kunnen bedenken en verwoorden.

Fijn dat Theo als chauffeur heeft opgetreden. Hij heeft vele mensen van Megchelen naar Rees vervoerd. Waarvoor onze dank. Ik heb de tocht voor de helft op schoenen en voor de andere helft ( vanaf de grens Duitsland-Nederland ) op de klompen van mijn vader gelopen.

Mijn dochter Miranda was bij me. Zij herdacht haar opa en ik mijn vader. Het was fijn dat ik dit met haar mocht doen. We danken de organisatie voor deze mogelijkheid. Volgend jaar wil ik hem samen met mijn zoon gaan lopen. Hij kon door zijn werk en zijn verhuizing helaas gisteren niet mee. Ik liep de tocht natuurlijk ook voor alle andere oud dwangarbeiders.

Afgelopen vrijdag is oud dwangarbeider, meneer J van de Lugt uit Apeldoorn overleden. Ik heb onderweg vaak aan hem gedacht. Maar ik heb ook aan mevrouw Pelick-Kiwitz gedacht, ik hoorde vlak voor aanvang van de herdenking te Rees dat ze in januari is overleden. Zo vallen er steeds meer mensen om ons heen weg.

En wat dacht je van het afwezig zijn van Hannie Franken. Ik heb voor haar een extra kaarsje gebrand, zowel te Rees als te Megchelen. Het was vreemd dat we Hannie Franken niet meer konden ontmoeten. In onze ogen was zij het uithangbord van Rees. We hebben haar gisteren ontzettend gemist. De gehele dag is ze in onze gedachten geweest. Vooral bij de heren Jan de Louter en Ap Gerritse was haar gemis zeer sterk aanwezig.  Dan blijkt zo’n tocht de juiste gelegenheid te zijn om ze ( alle dierbaren ) te eren en ze te herdenken. En zo liepen de meesten mensen rond, ze hadden allemaal een doel om te herdenken en om te wandelen. Er was zelfs een hele familie uit Scheveningen aanwezig. Zij liepen de tocht ook mee.  Ik heb deze mensen en de familie Schouten, uitgenodigd voor de herdenking op 28-11-2014 in Apeldoorn. Ik hoop dat ze komen.

Deze herdenkingstocht mag nooit meer verdwijnen.  Wij kijken uit naar volgend jaar. De tocht wordt dan op 08-03-2015 gehouden.

Op 08-03-2015 is het 70 jaar geleden en dat is dus een speciaal jaar. Ik zal er alles aan doen om dan zoveel mogelijk mensen uit Apeldoorn naar Rees en Megchelen te krijgen. Nogmaals dank voor gisteren en een compliment voor de gehele organisatie. We zien elkaar hopelijk weer op 09-11-2014 in Rees en op vrijdag 28-11-2014 in Apeldoorn.

Namens de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn, met vriendelijke groeten.

Arend Jan Disberg.