Martin Vermeer was nog een peuter toen zijn vader overleed.
Ver van huis, gedwongen aan het werk in Duitsland. Bij een engels bombardement kwam hij om het leven. 83 jaar na dato houd dit hem nog steeds bezig.
Via via heeft hij gehoord dat het een ongeluk was, een complete vleugel van een engels vliegtuig zou brandend naar beneden zijn gestort op de barak waar zijn vader lag. 33 mensen kwamen om in de vuurzee.
Op de vrijdag na de fatale crash ging zijn moeder geld ophalen bij de socialedienst, bij het Beekpark. Daar stond een menigte druk pratende mensen. Zijn moeder vroeg wat er aan de hand was. De mensen vertelde over een verschrikkelijk ongeluk in Berlijn, waar ook Apeldoorners bij betrokken waren “en Vermeer de architect?’ vroeg ze geschrokken. Oh die is dood riep iemand.
Overstuur ging zijn moeder naar huis. Met haar schoonmoeder wachtte ze in de voorkamer op de postbode. Elke vrijdag ontving ze een brief van haar man. Toen de postbode het huis voorbij liep, wist ze genoeg.
Het officiële bericht van het rode kruis kwam een half jaar later. Evert Vermeer was 34 toen hij overleed. Voor de oorlog was hij architect, hij bouwde kasten van huizen in apeldoorn en omgeving, maar halverwege de jaren dertig werd Vermeer ook getroffen door de economische crisis, het werk liep zodanig terug dat hij werkloos raakte. Evert Vermeer kreeg een uitkering van 11 euro per week, daarvoor moest hij fietspaden aanleggen en bos en heide ontginnen.
Nadat Nederland in mei 1940 was bezet, moesten werkelozen in Duitsland aan de slag. Wie weigerde kreeg geen steun meer van de gemeente, dat beleid werd landelijk opgelegd door het ministerie van sociale zaken. Veel keus had Vermeer niet, werk was er niet en moeder had 3 kleine kinderen te onderhouden.
De gemeente Apeldoorn heeft de werkelozen netjes aangeboden aan de bezetter, dus in de zomer vertrok Vermeer naar Berlijn, waar hij ging werken als schilder in een gigantische fabriek.
In september was hij een paar dagen op verlof, van zijn moeder weet zijn zoon dat zijn vader niet wilde ontsnappen en onderduiken. Het was de laatste keer dat het gezin compleet was.
De dood van Evert Vermeer heeft het leven van zijn zoon beheerst, door het wegvallen van Evert heeft het gezin in armoede moeten leven van een pensioentje van Siemens.
Sinds 2000 reist zijn zoon elk jaar op kosten van de Duitse staat met de trein naar het massagraf van alle slachtoffers van het ongeluk in Berlijn, via de zelfde trein route als zijn vader dat deed.
De frustratie van dit grote verlies naar de gemeente apeldoorn is altijd groot geweest. Toen burgemeester De Graaf in de krant melde dat er geen asielzoekers teruggestuurd werden naar gevaarlijk gebied heeft Martin (zijn zoon) een brief geschreven met de vraag waarom de gemeente Apeldoorn wel zijn eigen bevolking naar Duitsland stuurde, wat ook zeer gevaarlijk gebied was.
Geen enkele brief of telefoontje naar de gemeente werd beantwoord, wat bleef waren vragen en erkenning, of misschien excuses was op zijn plaats geweest.
Wat Martin wil is erkenning voor de zwarte bladzijde uit het oorlogsverleden van Apeldoorn.
– Apeldoorn telde in 1937 7902 werkelozen op een bevolking van 70309.
– Op 27 juli 1940 kregen 200 Apeldoorners te horen dat ze in Duitsland moesten gaan werken, anders werd hun steun ingetrokken.
– Na ongeveer een jaar bezetting werkten er 120.000 Nederlanders in Duitsland.
Foto gezin Martin Vermeer ongeveer een maand nadat vader Evert Vermeer was overleden.
Van links naar rechts
Zoon Martin Vermeer geb. 1938
Zoon Evert Vermeer geb. 1940
Moeder Hendrika geb. 1909
Zoon Wout geb. 1936
Vader Evert Vermeer geb. 1906
Vlak bij het kamp waar Evert Vermeer verbleef waren Flak posities. Een Flak is een luchtafweergeschut kanon wat 9000 meter ver kon schieten.
De Duitse Weermacht stationeerde een uitgeruste luchtafweergeschut op de Diedersdorferweg.
Ten zuiden van Marienfelde werden verschillende grote luchtafweeropstellingen gebouwd. In de omgeving van Berlijn-Marienfelde zijn herhaaldelijk neergeschoten vliegtuigen neergestort.
Het leger en vrijwilligers waren er onmiddellijk. Alles was binnen 12 uur opgeruimd. De bevolking werd op dat moment weggehouden van de crashlocatie, dus er waren nauwelijks getuigen.
Op 14 november 1940 stortte een geallieerde bommenwerper neer op het gemeenschapskamp van Daimler aan de Säntisstrasse. Daarbij kwamen 33 mensen om het leven, waarvan 20 Nederlanders. Op bovenstaande lijst de namen van de 3 andere apeldoorners die omkwamen bij het ongeluk.
3 Engelse vliegtuigen neergeschoten boven Berlijn
In de nacht van 15 november 1940 werden 3 vliegtuigen neergeschoten boven de Reichshoofdstad. Mannen van de veiligheids- en hulpdienst ruimen de brokstukken op van een boven Marienfelde neergeschoten Engelse bommenwerper.
Bron: Politierapport van 15 november 1940
-58 Sqn Whitley T4174: geraakt door ongeïdentificeerd luchtafweergeschut, neergestort in kazerne in Säntisstrasse in Marienfelde, Zuid-Berlijn, tijd onbekend.
Neergeschoten boven Berlijn
Van de 12 Engelse vliegtuigen die vrijdagavond over de Reichshoofdstad wisten te vliegen, werden 3 machines neergeschoten door ons luchtafweergeschut: Hier zijn de overblijfselen van een van de neergeschoten vliegtuigen.
Bron: Politierapport van 15 november 1940
Het vliegtuig stortte neer in het kamp van buitenlandse arbeiders aan de Daimlerstrasse, waar veel gewonden en doden vielen. De slachtoffers werden begraven in een speciaal graf op de Protestantse Gemeentebegraafplaats.
Graf op de begraafplaats Marienfelde voor 33 dwangarbeiders die werden verbrand tijdens een Britse luchtaanval in de nacht van 14/15 november 1940 toen een oorlogsvliegtuig neerstortte door te schieten op een dwangarbeidskamp in de Säntisstraat in Berlijn-Mariendorf. Ze werden begraven in dit massagraf, een groot granieten rotsblok met een inscriptie en een bronzen plaquette met de namen van de slachtoffers houden de nagedachtenis in stand van 20 Nederlanders, 8 Tsjechen, twee Duitsers en drie van onbekende dode natie.
Het Nederlands Ereveld op het Vorwerker Friedhof in Lübeck-Vorwerk telt 250 graven van Nederlanders die omkwamen in de deelstaten Sleeswijk-Holstein of Berlijn. Op het ereveld is een stenen drieluik met de namen van nog eens 242 slachtoffers.
Tijdens de herdenking te Apeldoorn, werd een nieuw infobord onthuld.
Dankzij de gemeente Apeldoorn werd de heer Evert Vermeer en de drie andere Apeldoornse slachtoffers toegevoegd op het infobord.
Martin Vermeer kreeg dan toch nog de erkenning voor zijn vader.
De gemeente Apeldoorn heeft de zaak heel serieus aangepakt en een grondig onderzoek verricht en heeft toen besloten dat de slachtoffers van november 1940 nooit vergeten mogen worden.
- In gespannen afwachting op de onthulling
- De onthulling
- Het nieuwe Infobord
- De Stentor
Een speciale dank hiervoor gaat naar de familie Vermeer i.v.m. het aandragen van de informatie, de CODA voor het grondige onderzoek ( de heer S. Rutten ) en natuurlijk de gemeente Apeldoorn voor het realiseren van dit nieuwe bord. ( mevrouw A. Sluiter en burgemeester Ton Heerts ).
Wij als Stichting zijn eveneens heel blij met dit bord. Want we heten niet voor niets de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945.
Geef een reactie