De Tentoonstelling van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting over de razzia Apeldoorn in december 1944 en het kamp Rees  is  te bezichtigen in de Burgerzaal van het gemeentehuis te Apeldoorn, van 20-11-2017 tot 01-12-2017

In 1944 werden door de Duitsers verschillende maatregelen getroffen om de opmars van de geallieerde legers te stoppen.

In delen van Duitsland en de omringende landen moesten o.a. loopgraven en tankwallen worden gegraven. De Duitse bezetter greep eind 1944 naar andere middelen om de mannelijke bevolking in de bezette gebieden in de ‘Arbeitseinsatz’ te dwingen.

Op de avond van 9 november 1944, werden onder de codenaam Aktion Rosenstock ruim 8000 Duitse soldaten in Rotterdam ingezet om de mannelijke bevolking d.m.v. van huiszoeking te verzamelen voor transport naar Duitsland.

Tien dagen later onderging de stad Den Haag een soortgelijke actie onder de codenaam Aktion Schneeglöckchen.

Op 2 december 1944 komt op gezag van de burgemeester van Apeldoorn de tweede oproep aan mannen in de leeftijd van 16 t/m 55 jaar om zich hernieuwd te melden voor de ‘Arbeitseinsatz’. Weinigen gaven daaraan gehoor.

Zo’n 11.000 mannen werden die dag uit huis gehaald of van straat geplukt door de Duitse soldaten en afgevoerd naar het Marktplein.  Daar werden zo’n 4500 mannen “geselecteerd”en later die avond afgevoerd naar de IJsselinie.

Op 05-12-1944 werden de ouderen van de jongeren gescheiden.  Mannen van 40 jaar en jonger werden lopend afgevoerd naar Rees. ( de jongste was pas 16 jaar oud ).

Tentoonstelling    Tentoonstelling Arend Jan Disberg sr beschrijft in de tentoonstelling op indrukwekkende wijze zijn belevenissen als 16 jarige jongen, hoe hij samen met zijn vader wordt opgepakt en op transport gaat.

De tentoonstelling is tijdens de openingstijden van het Gemeentehuis te Apeldoorn gratis te bezichtigen.