Op vrijdag 28-11-08, werd dit jaar voor de 5e achtereenvolgende keer , in de Burgerzaal van het gemeentehuis te Apeldoorn, de herdenking gehouden, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van kamp Rees.
Daarbij waren ook dit jaar weer vele bezoekers aanwezig, zoals enkele oud dwangarbeiders uit alle delen van het land, hun nabestaanden en familieleden , maar zo ook vertegenwoordigers van diverse instellingen zoals van o.a de Stichting Bevrijding ’45, de Nationale Federatieve Raad van het Voormalige Verzet Nederland, de Vereniging Oud Apeldoorn en o.a. van de Oudheidkundige Vereniging Old Silvolde.
Verder waren er leerlingen van de basisschool PC Montessorie Passe Partout en leerlingen van het voortgezet onderwijs van de school genaamd De Meentgronden, aanwezig. Wat ons zeer verheugde was het feit dat er een delegatie uit Rees bij de herdenking aanwezig was, waaronder zelfs de burgemeester van Rees, dr B.Ketteler. De gemeente Apeldoorn, werd vertegenwoordigd door de loco burgemeester, de heer J.C.G.Wegman.
Sprekers(sters) deze middag waren;
– de locoburgemeester van Apeldoorn, de heer J.C.G. Wegman,
– lerares T. de Jonge van de PC Montessorie Passe Partout,
– oud dwangarbeider J. de Louter
– de burgemeester van Rees, dr B.Ketteler.
– drie kinderen (Famke, Emma, Nadine) van bassischool Pc Montessorischool Passe – Partout, lazen een eigen gemaakt gedicht voor.
– zangeres D.Grefhorst zong het lied “We will meet again”.
Andere leerlingen van de PC Montessorie Passe Partout (deze school heeft het monument “de dwangarbeidrer” geadopteerd) namen ook actief deel aan de herdenking, zoals het ontvangen van de gasten, het ontvangen en aangeven van de bloemstukken, de hulp bij de catering , enz. Buiten bij het monument “de dwangarbeider” werd onder leiding van een trompettist van de KMAR een minuut stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen . Daarna werden er bloemen gelegd door de instellingen, de oud dwangarbeiders en hun familie en nabestaanden en vervolgens door de andere belangstellenden. De leerlingen van de PC Montessorischool Passe – Partout sloten de herdenking buiten af door per kind 1 roos bij het monument te leggen. Zie voor verdere foto’s ook het fotoalbum.
Deze herdenking werd o.a. mogelijk gemaakt door diverse sponsoren. Zoals ; De donateurs van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945 ; de gemeente Apeldoorn (beschikbaar stellen van de Burgerzaal) ; de AMEFA (financiele ondersteuning) ; De firma Nieuwenhuis (geluidsapparatuur) ; De Boni (frisdrank) ; C 1000 , A van de Heuvel ( o.a. roomboterstaven) ;Bakkerij Schreuder ( cake ).
Geachte stichting,
Wij zijn onlangs met onze school ( 3e klas Havo/ atheneum leerlingen ) aanwezig geweest bij de herdenkinsbijeenkomst in het gemeentehuis van Apeldoorn.
Enkele kreten van de leerlingen die mij zijn bijgebleven wil ik u derhalve dan ook niet onthouden:
indrukwekkend, stil, ingetogen, mooi, nooit geweten, nieuw voor mij, herdenken met woorden en bloemen, oude mensen, muziek, begrip voor elkaar.
Wij danken u als stichting voor uw getoonde belangstelling naar onze leerlingen alsmede uw inzet als het gaat om de contacten die wij zekers met uw stichting zullen gaan onderhouden.
Veel succes met de voortzetting van uw stichting en bijbehorende activiteiten.
Wilco Westrik
docent geschiedenis
De Meentgronden
Apeldoorn