Het vergeten verhaal van Kamp Rees en de weg naar vrijheid
Door Quincy Bobbink


Kamp Rees, waar ik nog nooit van had gehoord. Echter heeft de Tweede wereldoorlog altijd al mijn interesse gewekt en vind ik het interessant om er meer over te weten te komen.

Ik ben Quincy Bobbink, en heb tussen september 2022 en januari 2023 mijn
afstudeeropdracht van de studie Tourism Management mogen uitvoeren over Kamp Rees.
Toen ik deze mogelijkheid kreeg was ik enorm gemotiveerd en geïnteresseerd in het onderwerp. Het doel van mijn onderzoek was ook dat het vergeten verhaal van Kamp Rees en de weg naar vrijheid niet verloren mocht gaan. Hier heb ik mij gedurende deze periode dan ook voor ingezet.

Deze opdracht heb ik uitgevoerd voor Gemeente Oude IJsselstreek en
stichting de Moezeköttel.
In het begin van mijn onderzoek heb ik veel research uitgevoerd om er achter te komen wat het vergeten verhaal van Kamp Rees en de weg naar vrijheid inhoud. Hierbij ben ik vrij snel in contact gekomen met Arend Jan Disberg, de voorzitter van Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn.

Arend Jan heeft mij gedurende mijn onderzoek goed geholpen en ondersteund waar nodig.
Het uitgevoerde onderzoek heeft ook heel veel informatie opgeleverd en geholpen bij mijn onderzoek, maar ook bij het gestelde doel. Zo heb ik een fietsroute ontwikkeld die voor iedereen interessant is om te volgen. Deze fietsroute is ongeveer 30 kilometer lang, met als begin- en eindpunt Stichting de Moezeköttel. ( Asbroek 2 a, 7078AE te Megchelen).

foto Jack van Delft

Tijdens deze fietsroute kom je langs belangrijke punten/monumenten en aanknopingspunten die allemaal wat te maken hebben of hebben gehad met Kamp Rees en de weg naar vrijheid.

Bij deze fietsroute zijn audiofragmenten ontwikkeld die het verhaal vertellen van de vader van Arend Jan Disberg, die als 16-jarige jongen gedwongen werd om aan het werk te gaan in Kamp Rees.

Hier stopte mijn avontuur over Kamp Rees, ik heb enorm veel inspirerende mensen mogen ontmoeten en veel mogen leren. Nu is er een andere studentengroep van Hogeschool Saxion bezig met het verder uitvoeren en implementeren van mijn fietsroute.

Hopelijk kan ik jullie hier tijdens de jaarlijkse herdenking in Apeldoorn op 24 november 2023 meer informatie over geven.