Herdenking “executie 2 october 1944”
Precies 79 jaar na de verschrikkelijke gebeurtenis, worden op 2 oktober a.s. de slachtoffers van een bruut optreden van de bezetter in Apeldoorn, in de tweede wereldoorlog, herdacht.
Op deze dag in 1944, werden 8 gearresteerde mannen zonder enige vorm van proces, geëxecuteerd op het terrein van ’s Heeren Loo, destijds een wehrmacht kazerne.

Op verschillende drukke kruisingenvan straten in Apeldoorn werden hun lichamen neergelegd. Er werd een bord met het woord “terrorist” geplaatst. De lichamen moesten 3 dagen blijven liggen, ter afschrikking van de Apeldoorners. Zij, die het destijds zagen, zijn het nooit vergeten.

De verzetsstrijders, W.J. Aalders (30), J.J. Barendsen (62), R. van Gerrevink (27), W. Karreman (19), J. Schut (26), D.H. Wijma (27) werden na verraad opgepakt. Zij behoorden tot de vrije groep Narda. Ook een Brit, K. Ingram
(21) en een Amerikaan, R.W. Zercher (30) ondergingen hetzelfde lot.

Mevrouw J.C. Bitter – van de Noordaa verborg beide geallieerde piloten, werd opgepakt en tenslotte naar concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd, alwaar ze begin 1945 overleed.
De leidster van de verzetsgroep, mevrouw Narda van Terwisga, overleefde hetzelfde concentratiekamp wel.
Haar leven werd gekenmerkt door haar trauma’s van de oorlog.
30 jaar!

Dat oorlog iets afschuwelijks is, daar horen de oudere leerlingen van basisschool “De Regenboog” elk jaar over ter voorbereiding op deze herdenking. Al 30 jaar herdenkt de school deze verschrikkelijke gebeurtenis.

Al 30 jaar wordt deze herdenking bezocht door een trouwe groep. Naast nabestaanden staan ook kinderen en kleinkinderen van nabestaanden stil bij deze gebeurtenis.

Omdat één van de slachtoffers, Jan Schut, lid van de Marechaussee was, zijn ook elk jaar leden van dat krijgsmacht onderdeel aanwezig. Zij verlenen ook muzikale ondersteuning. Dit jaar, op 2 oktober 2023, vindt deze vrij toegankelijke herdenking plaats op het terrein van ’s Heeren Loo.

De bijeenkomst start om 11.00 uur in het Vierhuis aldaar. Vanaf 10.30 uur is iedereen welkom. Na de herdenking in het Vierhuis wordt naar het monument gelopen. Daar wordt een minuut stilte in acht genomen en worden kransen en bloemen gelegd.


Voor verdere informatie m.b.t. de achtergrond van deze gebeurtenis zie
https://www.apeldoornendeoorlog.nl/monumentenlijst/gedenkteken-2-oktober-1944-groot-schuylenburg


Het monument van deze executie bevindt zich op het terrein van ’s Heeren Loo, Regenboogbrink 12, 7325 BA
Apeldoorn. Zoals genoemd ontvangen we u graag in het Vierhuis, Laan van Groot-Schuylenburg 91, 7325 BB te Apeldoorn.


Mocht u nog vragen hebben voorafgaand aan de herdenking, kunt u contact opnemen met Bianca Schluter van ’s Heeren Loo.
E-mailadres: bianca.schluter@sheerenloo.nl
Telefoonnummer: 06-13641756


We hopen u te ontmoeten,

Met vriendelijke groet,
Marieke van de Vlag – Zwikker
Directeur PCBO de Regenboog Woudhuis