Voordat de oproep wordt behandeld wil ik u eerst even iets vertellen over de reis van de Haarlemmers naar Rees.


De razzia in Haarlem vond plaats op 6 december, vandaar de naam de Sinterklaasrazzia. Men ( de Duitsers ) wilde c.a. 7500 mannen tussen de 17 en 40 jaar oppakken. Daadwerkelijk zijn het er zo’n 2500 geworden. Ook in Haarlem werd vooraf het bevel gebruikt.

De opgepakte mannen zijn opgehouden / vastgehouden, op het NS station. Zo’n 1700 mannen zijn afgevoerd per spoor. Daarvan zijn er zo’n 1287 in Kamp Rees terecht gekomen.

De reis verliep op 06-12-1944 van Haarlem naar Amsterdam per spoor. Er zijn vanuit Haarlem 2 treinen vertrokken.

De 1e trein had 20 goederenwagons, in elke wagon zaten 50 Nederlanders. Bewaking van de treinen bestond uit 24 Duitsers en 1 officier. In de 1e trein zijn er zo’n 1000 vervoerd.

In de 2e trein werd de rest vervoerd, zo’n 700. Die had 14 goederenwagons.


De mannen werden van Haarlem naar Amsterdam vervoerd, naar de KNSM loodsen in het IJ. De KNSM is de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. Ze kwamen daar op 06-12-1944 aan. 

Van 1944 tot 1946 dienden de KNSM-loodsen als interneringskamp: eerst voor Nederlandse jongemannen die waren opgepakt voor de Arbeitseinsatz in Duitsland en na de bevrijding voor nsb’ers en andere collaborateurs.

Op 9 december kwamen daar ongeveer 700 Delftenaren en 30 Hagenaars bij. Er zijn diverse mensen gevlucht of werden weggestuurd omdat ze aan konden tonen dat ze ziek waren.


Honderden werden op 11 december 1944, in de vroege ochtend, in een trein gestopt. Deze trein liep van Amsterdam naar Hengelo. Van Hengelo ging het naar Gronau en van daaruit naar Bocholt en uiteindelijk naar Empel-Rees.

De overigen werden op 11 december 1944 in de ochtend in Rijnaken gestopt. De reis ging over het IJsselmeer naar Kampen ( Van Heutzkazerne ) . Daarna dezelfde route per trein als de andere mannen, dus Kampen- Hengelo –  Gronau – Bocholt – Empel-Rees.

De mannen kwamen op 12 december 1944, aan in Empel-Rees.
De afstand van Empel-Rees tot aan Rees ( ingang kamp aan de Melatenweg ) is c.a. 35 minuten wandelen.
Op 12-12-1944 tegen 21.00 uur kwamen ze aan in Kamp Rees.

Een van deze mannen was Wim Karskens.

Grace Karskens, de dochter van Wilhelm Sylvester ( Wim ) Karskens, wonende in Australie, heb ik op 03 november 2022 mogen ontmoeten.

Ze wilde weten hoe haar vader in Rees was aangekomen en wat hij daar deed tijdens zijn verblijf en hoe hij was teruggekeerd naar Haarlem. Ik kon haar helaas alleen maar informatie geven over Kamp Rees en hoe de dwangarbeiders daar moesten overleven. Specifieke vragen over haar vader kon ik haar helaas niet beantwoorden.

Ze heeft die dag veel informatie gekregen maar zit nog steeds met een groot aantal vragen. Ze vroeg aan mij of ze via onze site een oproep kon laten plaatsen. Dat is natuurlijk geen enkel probleem.

** Hieronder haar oproep **.

Mijn vader Wilhelm Sylvester (Wim) Karskens is in 1944 in Haarlem, waarschijnlijk tijdens de Sinterklaasrazzia, door de nazi’s gevangen genomen en naar het Rees Kamp gestuurd.

Mijn vader is geboren op 03-04-1925 te Zaandam en in 1941 verhuisd naar Haarlem. Hij is in januari 1952 geemigreerd naar New South Wales in Australie en is daar op 21-08-2013 overleden.

Wim Karskens in 1945

Hij woonde in 1944 op het adres Bosch en Vaartstraat 21 in Haarlem.

Hij was dus 19 jaar oud toen hij werd opgepakt en werd afgevoerd.

Hij moet rond de eerste of tweede week van januari 1945 uit Kamp Rees zijn ontsnapt en is daarna van Rees naar zijn huis in Haarlem gelopen. 

Mijn vader sprak nooit over zijn ervaringen in Kamp Rees – hij noemde slechts één keer het naar huis lopen.

Toen mijn vader in 2013 overleed liet hij mij een koffer na en daarin bevond zich o.a. een ontslagbewijs uit Kamp Rees.

Ik wist niet wat dit briefje betekende. Ik heb daarom hulp ingeroepen en ben er achter gekomen dat het een ontslagbriefje was van Kamp Rees.

Maar ik zit nog met heel veel vragen die nog niet beantwoord zijn. Ik zou zo graag meer te weten willen komen wat hij op 19 jarige leeftijd heeft meegemaakt en wat hem is overkomen.

Als iemand zich mijn vader herinnert, of informatie heeft over ;

– Hoe en waar precies en hoelaat, hij op 6 december 1944 is opgepakt.

– Met wie hij is opgepakt ( Buren / Bekenden / Collega’s / Familie ).

– Hoe zijn reisroute is geweest van Haarlem naar Kamp Rees.

– Met welk vervoer hij heeft gereisd.

– Welke tussenstations hij heeft gehad.

– Hoe zijn daadwerkelijke verblijf in Kamp Rees was.

– In welke groep hij heeft gezeten.

– Met wie hij in zijn groep zat.

– Hoe hij aan dat ontslagbriefje is gekomen.

– Welke route mijn vader heeft genomen van Rees naar Haarlem.

– Welke plaatsen hij is gepasseerd.

– En/of wie hem daarbij heeft geholpen ?

– Hoelang hij daarover deed ?

– Of met wie hij samen is teruggelopen ?

– Hoelang hij over de reis van Rees naar Haarlem heeft gedaan.

– Enz, enz, enz,

Dan zou ik zeer dankbaar zijn om dit van u te horen.

U kunt mij in de Nederlandse taal berichten.

Bijvoorbaat dank ; g.karskens@unsw.edu.au