Zoals ieder jaar wil de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945 u een fijne Kerst en een gezegend, gelukkig maar vooral een gezond 2023 toewensen.

Het is sinds een jaar of zes een traditie dat wij elke keer vlak voor de Kerstdagen langs de monumenten gaan en daar een Kersttak neerleggen. Op deze wijze willen wij alle slachtoffers van de razzia van 02-12-1944 en de treinbeschieting op 03-12-1944 te Werth en alle slachtoffers van Kamp Rees herdenken. We staan dan stil bij het leed wat hen is overkomen.

Dit jaar hebben we op 23-12-2022, op negen plekken een Kersttak gelegd.

Te weten ; Het monument in Bienen, het nieuwe monument in Gendringen, het massagraf in Haldern, het infobord aan de Melatenweg, het monument in Megchelen, het graf van Mies Neuhaus in Megchelen, het monument in de Stadt Rees, het monument in Werth en natuurlijk ons eigen monument in Apeldoorn.

.

.

In Apeldoorn legden we als laatste de Kersttak.

U ziet op de linker foto het monument in Apeldoorn met Kersttak. Deze werd op 23-12-2022 omstreeks 14.30 uur neergelegd en helaas constateerden wij dat op 24-12-2022 omstreeks 08.30 uur deze was weggenomen.

Net zoals de afgelopen 5 jaar werd binnen 24 uur het Kerststuk door een of andere minkukel weggenomen.

Namens onze Stichting is op 24-12-2022 aangifte van diefstal gedaan bij de plaatselijke politie.

Tevens is een stuk geschreven voor zowel de Stedendriehoek als de Stentor.

Misschien gaat de dader zich eens beseffen dat het er ligt omdat wij de slachtoffers herdenken. Ik hoop dat de dader eens een keer het infobord gaat lezen,welke zich op de muur achter het monument bevind. Misschien komt hij / zij dan tot besef dat dit absoluut niet kan en afbreuk doet aan de Kerstgedachte.