Op 02-12-1944 werd er in Apeldoorn in de vroege ochtend, een grote razzia gehouden. Daarbij werden zo’n 11.000 mannen in de leeftijd van 16 tot 57 jaar opgepakt. Zij werden verzameld op het Marktplein.

Daar werden er in de middag zo’n 4500 geselecteerd en die werden later in de avond afgevoerd naar het NS Station.

De 4500 mannen werden aldaar ondergebracht in twee treinstellen. Elk treinstel bestond uit een locomotief, waarachter enkele personenwagons en vele veewagons gekoppeld zaten. De treinstellen werden rondom bewaakt door Duitse militairen.

De mannen die op 02-12-1944, waren opgepakt werden afgevoerd naar de IJssellinie. Daar zouden ze als dwangarbeiders werkzaamheden moeten verrichten.

De eerste trein vertrok op 02-12-1944 omstreeks 18.00 uur vanaf het station en reed in de richting van Deventer. Daarna werd er koers gezet naar Enschede en vandaaruit ging men bij Gronau de grens over en zakte men af naar Bocholt. Men was op weg naar Elten en Zevenaar.

De tweede trein vertrok om 19.30 uur en zou dezelfde route gaan volgen.

Op 03-12-1944, tegen 09.00 uur, kwam de eerste trein bij het plaatsje Werth aan. Daar stopte de trein omdat er geallieerde vliegtuigen in de lucht rondom het station te Werth vlogen.

Na enkele minuten besloot de machinist om de reis voort te zetten. De trein was nog geen 200 meter van het stationnetje te Werth vandaan of er vlogen wederom vliegtuigen boven het station en de trein.

De machinist besloot om weer te stoppen. Enkele minuten later vielen de piloten van de 3 vliegtuigen de trein en de daarachter gekoppelde wagons aan. De piloten gingen er vermoedelijk vanuit dat het een millitairtransport betrof omdat de trein bewaakt werd door Duitse militairen.

De mannen die in de trein zaten konden geen kant op. De Duitsers hadden de deuren van de personencoupes en de veewagens van buitenaf afgesloten. De locomotief en de eerste twee personencoupes direct achter de locomotief, werden volop geraakt.

Bij deze beschieting kwamen 20 mannen om het leven en vielen er vele zwaar- en lichtgewonden te betreuren.

Na de beschieting werden de dodelijke slachtoffers en gewonden overgebracht naar een boerderij recht tegenover het station Te Werth. Daar werden de gewonden vervolgens door de Duitse bevolking verpleegd.

Degene die niet gewond waren geraakt of slechts lichtgewond waren, werden verplicht om weer in de beschoten trein plaats te nemen. Ze werden later overgebracht naar Elten en naar Zevenaar.

De tweede trein heeft heel lang gewacht bij het station te Bocholt. Gelukkig is deze trein niet beschoten. De mannen in de tweede trein werden ook overgebracht naar Elten en Zevenaar.

Op 23-03-2019 is in Werth een monument onthult ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de treinbeschieting op 03-12-1944.

Het monument werd onthuld door de oud-dwangarbeiders J. Regts en A. Gerritse.

Onthulling

Onthulling

 

Tijdens de treinbeschieting zat de heer J.Regts in de 1e personenwagon en de heer A. Gerritse zat toen in de 2e personenwagon.

De heer Regts was toen 17 jaar oud en de heer Gerritse was toen slechts 16 jaar oud.

 

De onthulling vond plaats in het bijzijn van de burgermeester van Isselburg, de heer Michael Carbanje en de wethouder van de gemeente Apeldoorn, de heer D. Cziesso.

Daarnaast waren er naast de twee oud dwangarbeiders ook zeer veel nabestaanden en inwoners van het plaatsje Werth aanwezig. Het initiatief tot het maken van het monument is genomen en bewerkstelligd door de Heimatverein Werth 1986 e.V.

 

In een volgend bericht zullen foto’s van de onthulling van het monument worden getoond.

De hierboven getoonde foto’s zijn gemaakt door J.Assink.