Ingang van de erebegraafplaats te Loenen.

Ingang van de erebegraafplaats te Loenen.

Op dinsdag 30-08-2016 is de heer  A.C. Kempel, geboren op 11-07-1928 en overleden op 28-02-1945,  herbegraven op de erebegraafplaats te Loenen.

A.C. Kempel  ( Kees Kempel ) woonde in december 1944, samen met zijn broers Jan en Carel en zijn ouders aan de Zutphensestraat 107 te Apeldoorn.  Kees was toen 16 jaar, Jan was 17 en nakomertje Carel was 4 jaar oud. De vader van Kees en zijn twee broers werkte destijds op het distributiekantoor aan de Stationsstraat.

Kees en Jan zijn op 02-12-1944 tijdens de grote razzia te Apeldoorn opgepakt en als dwangarbeider van huis uit afgevoerd naar het Marktplein. Later die avond werden ze per trein afgevoerd naar Zevenaar.

De vader van Kees en Jan is dit gespaard gebleven omdat bij de distributie werkte.

Op 03 -12-1944, kwamen Kees en Jan en vele anderen, in de Turmacfabriek in Zevenaar aan.  Op diezelfde dag is Kees in de fabriek gestruikeld of gevallen en daarbij heeft hij vermoedelijk zijn onderbeen gebroken.

Op 04-12-1944 is Jan ontsnapt vanuit Zevenaar en is hij teruggekeerd naar Apeldoorn, alwaar hij op 05-12-1944 aankwam.

Op 05-12-1944 moest Kees samen met zo’n 850 andere mannen die eveneens op 02-12-1944 in Apeldoorn waren opgepakt, lopend naar Rees.

De weg vanaf Zevenaar naar Rees was een ware hel voor Kees Kempel.

In Rees aangekomen werd hij ingedeeld in een groep. Hij zou de volgende ochtend, samen met 49 anderen uit zijn groep, naar de plaats van tewerkstelling moeten.  Hij is ook gegaan, maar de verwonding aan zijn been belette hem om zijn opgedragen werkzaamheden te volbrengen. De volgende dag moest hij zich melden bij de kamparts. Deze zag dat hij niet in staat was om te werken. Kees werd vervolgens ondergebracht in de ziekenboeg. Van daaruit is hij later overgebracht naar het ziekenhuis in Empel – Rees.  Daar heeft men hem geopereerd.

Juliana ziekenhuis

Juliana ziekenhuis

Kees zou voor verder herstel naar Nederland moeten. De heer Eugen Hollaender, directeur  van de AMEFA  ( de scheermesjesfabriek ) heeft aan de heer Evert Gerritsen  sr van taxibedrijf Gerritsen aan de Arnhemseweg te Apeldoorn,  een auto beschikbaar gesteld.  Met deze auto, die op houtgas reed, werd Kees Kempel uit het ziekenhuis te Empel – Rees, door Evert Gerritsen sr opgehaald en overgebracht naar het Juliana ziekenhuis aan de Sprengenweg te Apeldoorn.

Bij aankomst in het ziekenhuis bleek dat Kees leed aan algehele bloedvergiftiging.  Dokter Pilaar heeft Kees geopereerd en heeft bij Kees een been moeten amputeren.  Helaas heeft dit niet de bloedvergiftiging kunnen stoppen.

Kees is op 28-02-1945 aan zijn verwondingen overleden. Kees is daarna begraven op het Heidehof te Ugchelen.

Zoals reeds aangegeven is Kees op 30-08-2016, dus 71 jaar later herbegraven op het ereveld te Loenen.

Ontvangst van de genodigden.

Ontvangst van de genodigden.

Daarbij waren aanwezig, Jan Kempel en zijn echtgenote,  de vrouw van Carel Kempel, de heer R. Broer van de Oorlogsgravenstichting en de familie G. Jonker en een afvaardiging van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945.

Na het plaatsen van de steen heeft Jan Kempel en zijn vrouw een dankwoord uitgesproken.

Het plaatsen van de steen.

Het plaatsen van de steen.

 

Het dankwoord door Jan Kempel en echtgenote.

Het dankwoord door Jan Kempel en echtgenote.

Na afloop bleek dat de heer G.Jonker zelf ook op 02-12-1944 te Apeldoorn was opgepakt en via Zevenaar ook in Rees terecht is gekomen.

Meneer Jonker gaf aan dat hij tegenover vrienden en / of  familieleden nog nooit uitvoerig over Kamp Rees had gesproken.  Dat kon hij niet opbrengen. Na de herbegrafenis van Kees Kempel, was hem gebleken dat zijn verhaal niet verloren mag gaan. Hij gaat t.z.t zijn verhaal op papier zetten en overdragen aan de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945.