Zoals in het vorige bericht aangegeven werd op zondag 08 maart de herdenkingstocht gehouden.

Ontvangst met koffie


Gezellig bijpraten

 

Genieten van de zon

Dit keer scheen de zon volop. Dat was heel wat anders dan in 2010 toen de tocht voor het eerst werd gehouden, toen stormde en regende het volop.

 

Zoals elke keer gingen we eerst naar het infobord aan de Melatenweg, voor het houden van een korte plechtigheid.

Het was druk

 

Duits koor

 

Burgemeester gemeente Oude IJsselstreek

Daar spraken zowel de burgemeester van Rees als de burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek de grote groep mensen toe.

Een Duits koor zong er prachtige liederen.

Vervolgens werd er overgegaan tot het leggen van de diverse bloemstukken. O.a. door de Stad rees, de gemeente Oude IJsselstreek. de OVGG en vele andere instanties en burgers.

De beide oud dwangarbeiders

 

DSCN1168

Namens de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945, legden oud dwangarbeiders A. Gerritse en J de Louter een bloemstuk.

Na deze plechtigheid begon men aan de wandeltocht van Rees naar Megchelen. Er waren wandelaars bij die de tocht vroeg on de ochtend al vanuit Megchelen naar Rees hadden gelopen. De wandelaars hadden er zoals gezegd zeer mooi weer bij. Maar daar waren ze goed op voorbereid, want ze hadden eten en drinken meegenomen. Er liep dit keer ook een grote groep leerlingen van het Gymnasium uit Rees mee.

De wandelaars onderweg

 

De grensovergang

Er is geschat dat zo’n 200 mensen de tocht hebben gelopen en dat is een zeer groot aantal. Een bijzonder moment blijft altijd de grensovergang van Duitsland naar Nederland.

Voor de dwangarbeiders was deze grensovergang na vele maanden van gedwongen tewerkgesteld te zijn onder de meest erbarmelijke omstandigheden de enige weg naar de vrijheid. nog zo’n 1,5 kilometer en ze waren in Megchelen. Ze Kwamen dan aan in een gemeente die bestond uit een bevolking die met gevaar voor eigen leven, hen hielpen aan kleding, voedsel en valse ausweissen. In Megchelen konden ze gewassen en verpleegd worden en konden ze  weer  vrijuit in het Nederlands praten en denken aan hun weg naar thuis.

Bloemlegging

Bloemlegging te Megchelen

 

DSCN1195

Toen de wandelaars in Megchelen aankwamen konden ze uitrusten in zaal ter Voert. Daarna volgde de korte plechtigheid bij het monument aan de Julianaweg.

Na deze herdenking werden de mensen allemaal uitgenodigd om naar de kerk te gaan. Daar werd een schitterende tentoonstelling geopend.

TentoonstellingDe titel is 70 jaar bevrijding / 70 Jahre nach Kriegsende.  Deze tentoonstelling is te bezichtigen van 08 maart tot en met 03 mei. Het is vrij toegankelijk op de zaterdag en de zondag tussen 11.00 uur en 17.00 uur. Op 08 mei gaat de tentoonstelling verder in Rees. Daar duurt het tot 21 juni.

Namens alle deelnemers willen wij een ieder die deel heeft uit gemaakt van de organisatie met betrekking tot de herdenkingstocht van Rees naar Megchelen , de herdenkingen te Rees en Megchelen en de tentoonstelling te Megchelen, heel hartelijk danken voor het mogen bijwonen van deze dag c.q. gebeurtenissen.