Net zoals in maart 2007 en in april 2011, is het bronzen mannetje van het monument ” de Dwangarbeider” gestolen.

"de dwangarbeider "

“de dwangarbeider “

De diefstal werd op vrijdag 12-12-2014 tegen 09.15 uur ontdekt door de leerlingen van de Montessorieschool Passe Partout.   Zij waren op dat moment bezig met het verwijderen van de bloemstukken die op vrijdag 28-11-2014 waren neer gelegd tijdens de jaarlijkse herdenking.

Indien men iets heeft gezien op 12-12-2014 of de dagen ervoor, gelieve dan de politie Apeldoorn te bellen. (0900-8844).

Het mannetje is c.a. 30 cm hoog (inclusief het marmeren sokkeltje) en bestaat uit brons. De waarde per kilo brons is ongeveer 4 tot 5 Euro. Het beeldje weegt tussen de 3 en 4 kilo zwaar, dus we spreken over een straathandel waarde van ongeveer 12 tot 20 Euro.  De waarde van het beeldje is echter voor de oud dwangarbeiders en hun nabestaanden onbetaalbaar.

Het is niet te geloven dat men een herdenkingsmonument vernield en  zelfs een onderdeel daarvan wegneemt.  Door het stelen van het mannetje hebben ze de ziel van het monument weggehaald.

Onze Stichting stelt een beloning van 100 Euro ter beschikking, voor diegene die het beeldje terugbezorgd bij de gemeente Apeldoorn of de politie.   Er is tevens een beloning 50 Euro beschikbaar voor hem / haar  die weet wie de diefstal heeft gepleegd en de naam van de dader (s) kan noemen.

De gemeente Apeldoorn, eigenaar van het monument, dus ook van het beeldje, zal aangifte gaan doen bij de politie, terzake vernieling van het monument en diefstal van het beeldje.

**  Op 01-03-2015 kwam het bericht van de gemeente dat voor 17-04-2015 het monument hersteld zal zijn en dat er dus  een nieuw beeldje geplaatst gaat worden