Op zaterdag 13-07-2013 is te Megchelen in het bijzijn van veel publiek, een luistersteen onthult, door de heren Josef Becker,  Ab Gerritse en Jan de Louter.

Josef Becker heeft de Duitse nationaliteit en was in de oorlog een verzetsman en hulpverlener. Hij heeft nauw samengewerkt met het plaatselijke verzet uit Megchelen en omgeving  en hierdoor zijn vele dwangarbeiders veilig de grens over gesmokkeld.   De heren Gerritse en de Louter zijn oud dwangarbeiders uit Kamp Rees.

Het was druk bij de onthulling

Het was druk.

Het verhaal van deze luistersteen gaat over de dwangarbeid in Kamp Rees en de hulpverlening aan de dwangarbeiders door de gehele bevolking van Megchelen.  Het vertelt o.a. het verhaal van een 16 jarige Apeldoornse jongen die als dwangarbeider in Kamp Rees zat. De onthulde luistersteen maakt deel uit van de Liberation Route.

Van begin december 1944 tot 23 maart 1945 hebben er ongeveer 3500 Nederlandse dwangarbeiders in Kamp Rees gezeten. Tussen de 300 en 600 mannen hebben het niet overleefd.  Ongeveer 1700  dwangarbeiders zijn in Megchelen, ontluist, gewassen, verschoond, verpleegd en gevoed en vervolgens doorgezonden naar hun thuisfront.  Zonder de hulp van zowel de Duitse bevolking en van de bevolking in de grensstreek  ( met name die van Megchelen ) zouden er nog veel meer slachtoffers zijn geweest.

Wat is de Liberation Route ?

De Liberation Route laat u beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe. Op ruim 80 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van een of meerdere personen in de jaren 1944-1945.  De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandie en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en de Zuid-Veluwe richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel.

2 oud dwangarbeiders

2 oud dwangarbeiders

De Luisterverhalen ;

De verhalen van de desbetreffende stenen, zijn beschikbaar in de talen Nederlands, Engels en Duits.  De verhalen kunt u gratis downloaden en op uw mp3-speler of smartphone zetten, voordat u een luisterplek bezoekt.

Wilt u het verhaal thuis horen op uw pc,  ga dan naar  ; http://www.liberationroute.com/lr/geschiedenis/

Ga naar het blok luisterplekken en u krijgt een overzicht van alle locaties.  Dit wordt aangetoond d.m.v. een ster met een nummer en plaatsnaam. Door op een van onderstaande sterren te klikken, wordt het bestand geopend. U kunt kiezen tussen de optie ‘ play ‘  om het verhaal meteen te beluisteren of de optie ‘download’ om het verhaal op te slaan op uw eigen pc.  Megchelen heeft nr 72 toegewezen gekregen.  De verhalen van de luisterstenen kunt u ook ter plaatse beluisteren via 0900 – 54 23 728 .  De locatie van de luistersteen is recht tegenover het cafe Jan ter Voert, aan het Oranjeplein 1 te Megchelen.

Monument te Megchelen

Monument te Megchelen

In Megchelen staat ook een schitterend  monument voor de dwangarbeiders. Het monument staat in het plantsoen op de hoek van de Julianaweg en de Pastoor Geerdink-Johanninkweg.

Op de begraafplaats voor de kerk ( achter de Luistersteen ) kunt u het monument voor Mies Neuhaus vinden. Al deze zaken zijn echt een bezoekje waard, nadien kunt u in zaal te Voert een kopje koffie nuttigen.

Een grote pluim gaat uit naar  de initiatiefnemer ( namens CLM ) van de luistersteen, zijnde de heer Gert Snelting .