Joop van Deursen uit Den Haag was 24 jaar toen hij op 21 november 1944 werd meegenomen door de Duitsers naar Rees in Duitsland.  Zijn vrouw Frieda bleef alleen achter, niet wetend of Joop ooit nog naar huis zou keren. Joop kwam terecht in de ‘hel van Rees’, een werkkamp vlakbij de grens met Nederland. De omstandigheden waren zo slecht, dat Joop niet zou overleven als hij zou blijven. Dus besloot hij net voor de Kerst in de vroege ochtend te ontsnappen. Hij zat toen 3 weken in het kamp en had zijn zwager zien sterven daar. Drie nachten heeft Joop over de ontsnapping gedaan. Duitse boeren hielpen hem de grens over, alwaar hij werd opgevangen in Megchelen. Via het noodhospitaal in Doetinchem kwam hij terecht op de boerderij van Willem en Marie Lubbers in Silvolde. Hij verbleef daar bijna een half jaar en kon op die manier aansterken. Na de bevrijding begon Joop aan zijn lange tocht terug naar huis. Frieda was inmiddels bevallen van hun zoon en had de hongerwinter alleen doorgemaakt. Na de hereniging begon het jonge gezin een nieuw leven en inmiddels zijn Joop en Frieda, beiden 93 jaar en 70 jaar getrouwd.

Ze wonen in een verzorgingstehuis in Rijswijk. In 2006 kwam Helga Meijer, de kleindochter van Willem en Marie Lubbers, op bezoek.  Zij was nieuwsgierig geworden naar alle verhalen over ‘Ome Joop’ uit Den Haag.

In 2013 besloot zij het levensverhaal van Joop en Frieda van Deursen te verfilmen in de documentaire ‘Joop van Deursen gaat naar huis’.

 

Uitzending:

Dinsdag 18 juni 2013  op TV Gelderland, in het programma ” Gelderland in Oorlogstijd “.

Het wordt op woensdag 19-06-2013 in de ochtend herhaald.