Op 30-11-2012 vond de jaarlijkse herdenking te Apeldoorn weer plaats. Ook dit keer was het bezoekersaantal zeer groot te noemen Onder de gasten bevonden zich nog vele oud dwangarbeiders.  In de Burgerzaal hingen vele foto’s van Kamp Rees en de door de kinderen zelf gemaakte gedichten.

Na een kopje koffie of thee te hebben gedronken ging men van de Burgerzaal naar de Raadzaal. Sprekers waren deze dag Mevrouw A. Disberg – van Kampen en de heer C. Gerwers ( burgemeester van Rees ) . Mevrouw Disberg – van Kampen vertelde het oorlogsverhaal van een 16 jarige jongen. Dit was een indrukwekkend verhaal.De kinderen van de PC Montessorischool Passe – Partout, hebben het monument  ” de Dwangarbeider ” geadopteerd en  zongen het  prachtige en zeer toepasselijke lied  ” He we zijn al met zijn tweeen van Maarten Peters , van het album ” Wat zou ik doen ? ” Tussen de toespraken door droegen leerlingen een door hen zelf gemaakt gedicht voor.

zingen

De kinderen zingen

Vervolgens kwam de heer C.Gerwers, de burgemeester van Rees, naar voren en die sprak de toehoorders toe. Hij was vol lof over hoe men nu met elkaar omgaan. Dat de kloof tussen Rees en Apeldoorn gedicht is en dat er nu sprake is van vriendschap. Ook was hij erg blij dat het monument geadopteerd is door de school.  Zangers Diana Grefhorst, zong het lied ” We’ll Meet Again ” , van Vera Lynn.

Zangers D Grefhorst

Zangers D Grefhorst

Na de plechtigheid binnen, gingen alle gasten naar buiten en legden zij  bloemen neer bij het monument. Als afsluiting was er nog een bijeenkomst ( de kans om met elkaar gedachten te wisselen) in de Burgerzaal. Voor verdere foto’s zie het foto album. Het was al met al een geslaagde herdenking.  Wij danken alle deelnemers en bezoekers van deze dag en wij wensen u een gezond en gelukkig 2013 toe.