Op 04-12-2011, kwam op Nederland 2 om 21.15 uur een programma genaamd ” de Sinterklaasrazzia” .

Naast honderden mannen uit o.a. Den Haag, Rotterdam en Apeldoorn, zaten er ook vele honderden mannen uit Haarlem in Kamp Rees.

Dit televisieprogramma ging over de mannen die in Haarlem zijn opgepakt en in kamp Rees terecht zijn gekomen. Het programma schetste een beeld van wat zij hadden meegemaakt.

Schrijver Dick Verkijk heeft een prachtig boek geschreven over de reis die de Haarlemmers hebben meegemaakt.  Op zijn verzoek werd er via het programma ” Andere Tijden” aandacht aangeschonken aan de Haarlemmers.

de Sinterklaas razzia

de Sinterklaas razzia

Over Kamp Rees zijn diverse boeken geschreven, zoals b.v. ” de Sinterklaasrazzia” van Dick Verkijk ,  ” de Hel van Rees” van Jan Krist , ” Ik was er bij” van Apeldoorner H.Buurman en natuurlijk het zeer uitgebreide en rijk geillustreerde boek genaamd ” de Verzwegen Deportatie” van onze Stichting.

In het Nationaal Archief te Den Haag en in de CODA te Apeldoorn, zijn vele persoonlijke verhalen en verslagen te vinden over Kamp Rees.

De Nederlandse en de Duitse media , TV Gelderland en de andere lokale Gelderse media, hebben vaak aandacht besteed aan Kamp Rees. Alle vormen van aandacht over Kamp Rees zijn welkom. Het informeert de mensen en geeft aan dat men de oorlog en vooral de verschrikkingen van Kamp Rees nog niet zijn vergeten. Er is vanaf 2004, een zeer goede band ontstaan tussen de gemeente Rees en de gemeente Oude Ijsselstreek en de gemeente Rees en de gemeente Apeldoorn.  Jaarlijks herdenken zij  samen de verschrikkingen die in Rees hebben plaatsgevonden.  In Rees op de 9e november van elk jaar, in Apeldoorn om en nabij de 2e december van elk jaar  en er wordt in maart van elk jaar een wandeltocht gehouden van Rees naar Megchelen. Ook worden er jaarlijks vele lezingen over Kamp Rees gehouden in de grensstreek.

Onze Stichting keek uit naar de uitzending op 04-12-2011.  Het was een zeer waardevolle en historische uitzending. Een met een oprecht beeld, van zowel de Nederlandse als Duitse kant. Het menselijke aspect is zeer goed weer gegeven. De razzia te Haarlem werd goed verwoord. Jammer dat er zo weinig over de andere plaatsen is verteld.  Onze dank gaat uit naar de VPRO en naar de heer Dick Verkijk, Josef Becker, Hannie Franken, Hannie Vink en natuurlijk naar de heer R van Norde.

Voor hen die het hebben gemist ;

http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1117689-de-sinterklaas-razzia

Kijkt u ook ?