Op 02-12-2011 werd te Apeldoorn de jaarlijkse herdenking gehouden. Het weer was schitterend, heel anders dan 02-12-1944, toen vroor het hard.  Bij binnenkomst werden de gasten opgevangen door de leerlingen van de PC Montessorischool Passe – Partout.

heer Dickmann

heer Dickmann

Er waren dit jaar weer vele oud dwangarbeiders ( 11 stuks) en vele nabestaanden aanwezig.  We mochten zo’n 175 tot 200 mensen verwelkomen. Zelfs mensen die afkomstig waren uit o.a. Purmerend, Breda, Heerenveen, Roden , Bunschoten  en Amersfoort.  Maar ook velen uit de gresstreek en een groot aantal  uit Rees. Dat geeft wel weer aan dat de herdenking nog steeds leeft onder de mensen.

Na de ontvangst in de Burgerzaal, gingen we naar de Raadzaal van het gemeentehuis, alwaar de herdenking om 13.00 uur begon.

Sprekers waren dit jaar de heer G.Dickmann van het Comite Leefbaarheid Megchelen, mevrouw J. Bosch zijnde een kleindochter van de heer Albert Bosch en de heer C.Gerwers, zijnde de burgemeester van Rees. Tussen de sprekers door hebben twee leerlingen van de PC Montessorie Passe Partout, zelf gemaakte gedichten voorgedragen.

Buiten herdenken

Buiten herdenken

Vervolgens gingen we naar buiten naar het monument en werd een derde gedicht voorgedragen door een leerling, waarna vervolgens de bloemlegging plaatsvond. Na de herdenking ging men weer terug naar de Burgerzaal en werden er diverse verhalen uitgewisseld.

T.z.t. zal een fotoalbum en de toespraken van de sprekers en de voorgedragen gedichten aan de site worden toegevoegd. Na de herdenking gingen we naar de onthulling van de Hollaenderstraat ( zie volgend bericht).