Op 09-09-2011, werd er te Bienen de jaarlijkse herdenking gehouden.

Er werd dit jaar voor Bienen gekozen, i.p.v. Rees, omdat de oorkonde die de heer J.Becker eerder dit jaar in Megchelen heeft ontvangen na afloop een vaste plaats zou krijgen in het Burgerhaus.

De oorkonde wordt opgehangen

De oorkonde wordt opgehangen

Het weer was mooi en er waren dit jaar weer een groot aantal bezoekers aanwezig. De herdenking werd na de bloemlegging , vervolgd in het Burgerhaus. Daar werden enkele toespraken gehouden en werd de oorkonde opgehangen. Na afloop was er tijd om de verhalen en de emoties te delen onder het genot van een kop koffie en een heerlijk stuk gebak.

Het z.g.n. nazitten is een zeer belangrijk aspect van een herdenking, men legt dan contacten en men kan dan de verhalen delen.  Na afloop bleek dat er vele vervolgafspraken waren gemaakt tussen de bevolking te Bienen en rees en de oud dwangarbeiders uit Apeldoorn.

 

Bloemlegging

Bloemlegging

Van het gedeelte buiten zijn televisieopnamen gemaakt. Deze zullen gebruikt worden in het TV programma genaamd ” Andere Tijden” en zullen op 04-12-2011 worden uitgezonden op Nederland 2, om 21.15 uur.

De titel van het programma is ” de Sinterklaas Razzia”. dat gaat over de mannen die in Haarlem zijn opgepakt en zijn afgevoerd naar Rees.

Bij deze herdenking waren enkele oud dwangarbeiders uit Apeldoorn aanwezig, helaas is er hen niets gevraagd. Zij hebben naast vele Haarlemmers gelegen en hadden iets kunnen toevoegen aan het programma. De Tv makers gaven aan dat ze al genoeg wisten, ze hadden de heer Dick Verkijk gesproken en die had hen ingelicht. Dick Verkijk is een zoon van een oud dwangarbeider en heeft zelf niet in het kamp gezeten. Wij vonden het een gemiste kans, want wie kan er nu beter iets zeggen dan een oud dwangarbeider zelf. Maar we zijn blij dat de dwangarbeid onder de aandacht is gebracht.

Al met al was het een gedenkwaardige dag. ( zie ook het fotoboek ).