Op 20-03-2011, werd er een wandeltocht gerorganiseerd vanaf de Melatenweg te Rees, naar de Julianaweg te Megchelen.

Infobord

Infobord

Voordat de tocht gelopen zou worden, zou men nog stilstaan bij het leed wat heeft plaatsgevonden in de jaren 19444-1945 in kamp Rees. Nadat we ons verzameld hadden bij de gemeente werf van de gemeente Rees, liepen we naar het infobord, de plek waar eens kamp Rees heeft gestaan. Bij het infobord  aangkomen, werden er wat woorden gesproken en werd er vervolgens bloemen gelegd.

Daarna ging men op pad om de tocht van 8,5 kilometer af te leggen.

Het weer was mooi, de wandelaars waren goed gemutst en de tocht was historisch. Je liep de route die in 1944 en 1945 door de vluchtende oud dwangarbeiders werd afgelegd. Het was een warme dag. Heel anders dan in de jaren 1944 en 1945.

Er was aan alles gedacht, zoals b.v. aan de EHBO. Einddoel was Zaal  “ter Voert”  in Megchelen.  Nadat we even waren bijgekomen en van een bakje koffie hadden genoten en ervaringen hadden uitgewisseld, moesten we ons verzamelen in het kerkje nabij de begraafplaats.

Mies Neuhaus

Mies Neuhaus

Daar werd een mooie dienst gehouden ter ere van Mies Neuhaus.  Er werd iets verteld over haar daden en haar leven. Ook werd aan Josef Becker een oorkonde uitgereikt. Hij werd daarmee zoals hij zelf zei, overdonderd en hij gaf in zijn dankwoord aan, dat deze oorkonde ( een blijk van dank voor al het verrichte verzetswerk in de Oorlog, ook voor zijn vriend Joep Hakvoort en voor zijn vader was).

Nadat binnen in de kerk was uitgelegd, wie Mies Neuhaus was en wat ze allemaal gedaan had, ging het gezelschap naar buiten. Op het kerkhof werd een monument onthult ter nagedachtenis van Mies Neuhaus en alle andere hulpverleners die samen met Mies Neuhaus hadden gewerkt in het noodziekenhuis te Megchelen.  Daarbij was famlie van Mies Neuhaus aanwezig. Zij dachten dat het graf van Mies Neuhaus allang was geruimd en waren dus totaal verrast dat er nu een monument voor haar was gemaakt.

 

Graf Mies Neuhaus

Graf Mies Neuhaus

Het monument voor Mies Neuhaus is gemaakt, door dezelfde kunstenaar als van het mooie monument  welke vorig jaar was onthuld. De drie aanwezige oud dwangarbeiders hebben als eerste een bloemstuk bij het graf van Mies Neuhaus neergelegd. Er is nu sprake van een soort verbondenheid / verwevenheid naar beide monumenten toe.  Na afloop van de dag zijn de mensen van Apeldoorn nog naar dat monument gegaan en hebben daar ook nog wat bloemen neergelegd.