Onder grote belangstelling is op 28 februari 2010 is in Megchelen, een gedenkteken onthuld ter herinnering aan de slachtoffers van het dwangarbeiderskamp Rees in 1944-1945 en de grootschalige inzet van ondergrondse en vrijwel de gehele bevolking van Megchelen. De vaak doodzieke dwangarbeiders werden door het plaatselijke verzet en de plaatselijke bevolking, geholpen om te vluchten en ze werden voorzien van broodnodige medische verzorging.

De plechtigheid, op de kruising Julianaweg-P.G. Johanninkweg, vond plaats in een vliegende storm die gepaard ging met felle regenbuien. Maar hoe slecht het weer ook was, men bleef nieuwsgierig afwachten naar het resultaat.

Zeven voormalige dwangarbeiders onthulde het monument in Megchelen, waarin kunstenaar Piet Sluiter symbolisch de hulp heeft vastgelegd van de bevolking aan de dwangarbeiders na hun vlucht uit Kamp Rees.

Eerder op de dag was – nog even in een zonnetje – aan de Melatenweg in Rees, op de plaats waar het dwangarbeiderskamp zich bevond, een informatiebord onthuld. Op dit bord staan meerdere monumenten afgebeeld, te weten die van Megchelen, Bienen , Rees en Apeldoorn . Verder staat er op vermeld, de bijzonderheden over de gruwelijke omstandigheden in het kamp, waar naar schatting in drie maanden ruim 260 mensen het leven lieten.

Aanwezige oud-dwangarbeiders onthullen het informatiebord op de tot dan toe ‘onvindbare’ plaats aan de Melatenweg in Rees, waar zich 65 jaar geleden het ” kamp Rees ” zich bevond.

Tussen de beide plechtigheden door, wandelden een kleine honderd deelnemers 8,5 kilometer van Rees naar Megchelen, ter herinnering aan de vluchtweg die 65 jaar eerder door honderden dwangarbeiders, meestal met succes, door de hulp van het verzet, werd afgelegd.

Er werden op deze dag door diverse personen gesproken. Waaronder de burgemeesters van Rees ( dr hr Gerwers) en die van Oude IJsselstreek ( de hr Albers). Namens de oud dwangarbeiders uit Apeldoorn en hun nabestaanden sprak A.J.Disberg de grote menigte toe. Hij gaf aan dat het heel bijzonder was dat twee gemeenten uit twee verschillende landen samenwerkten aan een gemeenschappelijk doel.

Als symbool van de plezierige en nauwe samenwerking tussen beide landen en steden, overhandigde Disberg de beide burgemeesters elk 1 klomp. De klompen waren versierd met het gemeentewapen van beiden gemeenten en de vlag van beide landen en de data 28-02-2010. Hij gaf aan dat je op 1 klomp niet kon lopen en dat ze samen pas een paar zijn.  De dag werd afgesloten met een uitgebreide koffietafel. Alle mensen hebben deze dag als zeer bijzonder ervaren.

Bij deze willen wij een ieder die deze dag hebben mogelijk gemaakt danken voor hun bijdrage, met name de gemeente Rees, de OVGG, de gemeente Oude Ijsselstreek, Leefbaar Megchelen en de hr E.Gerritsen welke een bus beschikbaar stelde.