Op 01-12-2009, werd de jaarlijkse herdenking ter nagedachtenis van de razzia d.d. 02-12-1944, of te wel het herdenken van de slachtoffers van Kamp Rees, druk bezocht.

Er waren zo’n 220 mensen op de herdenking afgekomen. Waaronder de locoburgemeester van Apeldoorn H.Wegman en de hr C.Gerwers, de burgemeester van Rees.  De Raadszaal zat dus helemaal vol. De herdenking werd dit jaar voor het eertst gehouden in de Raadszaal van het gemeentehuis te Apeldoorn. Dat gaf een goed gevoel. Wij danken de gemeente Apeldoorn voor het mogen gebruiken van deze zaal. Indien mogelijk houden we volgend jaar de herdenking weer in de Raadszaal.

Een volle Raadzaal

Een volle Raadzaal

Er waren deze middag 3 sprekers, te weten de heer A.Buitenhuis, mevrouw I.Arbeider en de heer P van Toor. Verder droegen enkele leerlingen een gedicht voor. (Lisa en Vera).

De heer Buitenhuis vertelde een verhaal, over de wijze hoe hij is opgepakt en wat hij heeft meegemaakt tijdens de treinbeschieting te Werth op 03-12-1944. Bij deze beschieting vielen vele doden.

Mevrouw Arbeider vertelde het verhaal van haar vader, de heer Rouwenhorst. Het was een aangrijpend verhaal.  Ook toonde zij de penning die haar vader in kamp Rees heeft gekregen. Nr 1585. Mevrouw Arbeider toonde tijdens haar toespraak de penning die haar vader, de heer Rouwenhorst in Kamp Rees had gekregen. Het heeft het nummer 1585. Het is heel bijzonder dat hij deze penning nog heeft. Men kreeg een penning bij binnenkomst.  Deze was heilig. Het gaf je persoons- en groepsnummer aan en als je hem kwijt was kreeg je slaag en geen eten. Als 3e spreker kwam de heer P. van Toor naar voren. Hij vertegenwoordigde de Oudheidkundige Vereniging gemeente Gendringen en Leefbaar Megchelen en de gemeente Rees.Meneer van Toor vertelde wat over de rol die de bevolking en het verzet uit Gendringen en Megchelen in de jaren 1944 en 1945 hebben gespeeld. Ook deelde hij mede dat er op 28-02-2010 een monument te Megchelen en een monument op de oude locatie van het voormalige Kamp Rees, aan de Melatenweg te Rees, zal worden onthult.  En dat er op 28-02-2010 een wandeltocht zal worden gehouden van Rees naar Megchelen.  Het is c.a. 8 kilometer lang en zal 0.a.  langs de boerderij van de familie Venhorst lopen. De gebroeders Venhorst waren destijds samen met enkele anderen, de verzetsmensen die vele dwangarabierders hebben vervoerd en hebben helpen vluchten. Het zijn er minimaal 1700 geweest.Na de toedrachten zijn alle aanwezigen naar buiten gegaan voor een gedicht van Brain en werden er bloemen bij het monument “de dwangarbeider”  gelegd.

Het geheel werd begeleid door een trompettist van de KMAR, de hr P van de Schoot.

Na het afsluiten van de herdenking gingen alle gasten naar binnen ( de Burgerzaal) en werden getrakteerd op een kopje koffie met cake.

De kinderen van PC Montessorie Passe Partout kregen na afloop wat fris te drinken en chips te eten.  We danken onze sponsoren,  C 1000 A van de Heuvel en bakkerij Schreuder voor het beschikbaar stellen van de drank en etenswaren.

De verhalen van de heer Buitenhuis en mevrouw Arbeider zijn op onze site gezet.