Zoals reeds aangekondigd in een vorig bericht werd op 09-11-2008 te Rees, de jaarlijkse herdenking gehouden ter nagedachtenis aan , zowel de joodse slachtoffers en diegene die het leven lieten ten gevolge van de dwangarbeid in de gemeente Rees. gedurende de  Tweede Wereld Oorlog.

De herdenking vond plaats nabij het monument in het centrum van Rees, nabij het bussutation in de straat  “Am Stadtgarten”.   Zo’n c.a. 130 personen waren hierbij aanwezig , waaronder 64 personen afkomstig uit Nederland.

Onder de gasten uit Nederland bevond zich o.a. de burgemeester van Apeldoorn, mr. G.J. de Graaf en de loco burgemeester van Rees, mevrouw M.Henning.  De heer Schaeffer, een van de initiatiefnemers van de herdenking  in de gemeente Rees,  opende de herdenking.

Daarna kwam de loco burgemeester van Rees, mevrouw M.Henning aan het woord. Zij sprak over het feit dat we nu 1  Europa zijn en dat we moeten voorkomen dat we in situatie terecht komen waarbij de een de baas is over de ander en dat we elkaar ten alle tijden moeten respecteren. Ze gaf aan blij te zijn dat er een grote opkomst vanuit Nederland bij de herdenking aanwezig was.

Vervolgens sprak de heer Disberg, namens allen uit Apeldoorn afkomstig, de aanwezigen  toe. Hij gaf aan dat  men nooit te oud is om iets af te leren en dat het altijd het juiste moment is om te vergeven en dat we vooruit moeten kijken in vrede en niet achterom   in haat.

De heer Scheaffer vertelde dat 09 november een historische dag was voor vele Duitsers. Zo vertelde hij over de Kristallnacht en het grote lijden van de joodse bevolking. Tevens gaf hij aan hoe de dwangarbeiders uit Nederland, gedurende het laatste oorlogsjaar zwaar hebben geleden in de gemeente Rees. Daarna gaf hij het woord aan de heer J. de Louter.

J de Louter

J de Louter

Oud dwangarbeider J. de Louter vertelde aan de aanwezigen wat het allemaal voor hem betekende om weer in Rees aanwezig te zijn. Hij gaf aan dat hij hetgeen hem en andere dwangarbeiders is overkomen, de  duitse medemens kan vergeven. Maar hij gaf ook aan dat hij het nimmer kon vergeten. De dwangarbeid te Rees heeft diepe sporen bij hem achtergelaten. Maar door de herdenking zoals deze en die te Apeldoorn, wordt het elk jaar een beetje makkelijker om het een plaats te gaan geven. De ontvangst van de  mensen in Rees  vandaag, deed hem veel goed.

Na afloop werden er kaarsjes en bloemen neergelegd bij het monument.

Vervolgens werden alle aanwezigen ( zowel de duitse als nederlandse gasten) uitgenodigd om naar het Koplinghaus te gaan. Daar werden we ontvangen en kregen we een kopje koffie of thee en wat lekkers. Menig dialoog kwam onder het genot van de koffie op gang. Gebroederlijk zat men naast elkaar. Daarna werden elkaars handen geschud en ging men terug naar huis.  Aan het eind van de dag zijn de mensen uit Nederland, nog naar de locatie gegaan waar eens het kamp Rees heeft gestaan. De huidige opslag van de gemeente Rees , aan de Melatenweg.

Daar kwamen vele herinneringen bij de nabestaanden en oud dwangarbeiders weer boven. Vervolgens reed men weer terug naar Nederland.

Bij deze willen wij de heer E.Gerritsen bedanken voor het feit dat hij een bus heeft kunnen regelen bij Connexion, zodat de emoties zowel op de heenweg als terugweg gedeeld konden worden.

Ook danken wij Connexion voor het uitlenen van de bus en een chauffeur voor deze middag.

(foto’s van deze herdenking zijn bijgevoegd in het fotoalbum).