Betreft een brief die de Stichting heeft ontvangen vanuit Canada, over de levering van het boek “de verzwegen deportatie.”

Trenton Ont. 10 juni 2008.

Geachte heer,

U hebt misschien al wel enige tijd uitgekeken naar een bericht van mij over de ontvangst van het bovenstaande boek.

Eerlijk gezegd had dit al wat eerder zullen gebeuren, maar ik wou mijn kleindochter (Miranda van Essen) niet die extra rit willen laten maken naar Trenton, omdat we elkaar toch zouden ontmoeten  op 16 of 17 may.  “Lees jij het eerst maar door” zei ik.  Zij is n.l heel erg geinteresseerd in alles wat met de Tweede Wereld Oorlog te maken heeft.

Ik moest daardoor mijn geduld wel wat bedwingen, want ik was heel nieuwsgierig what ik in handen zou krijgen. Maar mijn geduld is rijk beloond. Ik heb het boek nu ongeveer 3 weken thuis en heb er heel wat uurtjes in zitten lezen. Ik vind het een bijzonder mooie uitgave, goed verzorgd, een mooie druk en ik heb nu een goed beeld gekregen van wat er zich in de laatste jaren van de oorlog in Apeldoorn heeft afgespeeld. Ik had geen idee van de beestachtige behandeling (mishandeling) der duitsers.

Zelf was ik ondergedoken in de Geldersche Achterhoek (Aalten) sinds juni 1943, waar ik toen wel hoorde dat in, of nabij Rees, een trein met dwangarbeiders uit Apeldoorn was beschoten. Ik woonde toen aan de Wiesselseweg 54.  Na de oorlog hoorde ik dat onze buurjongen, Wim Riphagen, daarbij is omgekomen. Hij was enig kind. HEEL TRIEST !

Het boek treft me bijzonder. Er komen nogal veel namen van personen in voor, die ik kende omdat ze in de buurt woonden en sommige van school. Ook zelfs een familielid. Ons gezin (familie) is nu weer een belangrijk document rijker geworden en het zal nog wel eens uit de boekenkast gehaald worden. Heel veel dank voor al de moeite die U hebt gedaan om het beschikbaar te maken, ook voor ons. Het wordt erg gewaardeerd.

Met de hartelijke groeten en beste wensen tekenen wij, ook namens onze kleindochter Miranda.

Uw toegenegen,

Peter van Essen en Hennie van Essen-Wikkerink.

20 Fourth Ave Apt 110,

Trenton On ,

KBV 5N3, Canada.

 

Opmerking Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945.

Kleindochter Mirand van Essen, wonende , te 227 Hull’s Road, RR#2 , Lakefield, ON , K0L 2H0 Canada , had ons benaderd via de e-mail.  Ze gaf aan dat haar opa Peter van Essen, in de oorlog ondergedoken heeft gezeten en dat dit in Aalten was.  Hij heeft een dagboek bijgehouden  getiteld  “Oorlogs Dagboek van Peter Van Essen”. Dit boek kun je bij  het Aaltense Musea, Markt 12, in Aalten kopen. Miranda wilde het boek “de verzwegen deporatie” kopen voor opa als verjaardags geschenk. Aldus geschiedde.