Namens de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945, wensen wij u allen , allereerst een voorspoedig, gelukkig en bovenal een gezond 2008 toe.

Ook dit jaar zullen wij er alles aan doen om al uw vragen te beantwoorden of trachten u op het juiste zoekspoor te zetten.

Tevens kunt u ons zoals voorgaande jaren blijven benaderen voor het geven van lezingen over kamp Rees. Schroom niet om ons te bellen of te mailen. Gelieve zo’n 8 weken voordat u, de lezing verzorgd wenst te hebben, dit i.v.m het vrijvragen van de werkgever en het  inplannen en voorbereiden van de lezing. ( we berekenen alleen de benzinekosten ).

Mocht u iets tegenkomen waarvan u denkt dat het met kamp Rees, Bienen, Empel-Rees of Empel te maken heeft, gelieve deze zaken niet te vernietigen, maar wij verzoeken u om dez zaken door te sturen naar ons. Wellicht dat wij anderen daar mee kunnen helpen. Dit geldt dus voor een ieder, en dus niet alleen degene die in Apeldoorn zijn opgepakt. Ook de mensen van het verzet, de hulpverlening , enz,  verzoeken wij om hun verhaal kenbaar te maken.

ONZE STICHTING ZAL BIJ DE VOLGENDE HERDENKINGEN VERTEGENWOORDIGD ZIJN;

* 17-04-2008 ; Herdenking “bevrijding van Apeldoorn”. Deze herdenking zal worden gehouden bij het sluisje ( de 1e sluis) te Apeldoorn. De herdenking wordt georganiseerd door de VOA ( Vereniging Oud Apeldoorn). Aanvang herdenking is stipt 11.00 uur, bij de sluis ( voor oud Apeldoorners de 1e sluis). Zie ook de site van de VOA.

* 17-04-2008 ; Viering Bevrijding van Apeldoorn, in het Oranjepark. Organisator is de Werkgroep Herdenkingen van de Stichting Bevrijding ’45.  Genodigden worden ontvangen bij de KSG , zijnde de Koninklijke Scholengemeenschap aan de Molleruslaan 42.  Ontsteken bevrijdingsvuur in het Oranjepark omstreeks 19.30 uur. Er worden ballonnen opgelaten en gedichten voorgedragen door leerlingen van diverse basisscholen.

* 17-04-2008 ; Bevrijdingsfeest in het KSG gebouw, organisatie wordt geregeld door de VOA. Aanvang 20.00 uur.

* 04-05-2008 ; De jaarlijkse “dodenherdenking” te Apeldoorn. Deze wordt gehouden in het Oranjepark, nabij het monument “de man met de vlag”. Organisator is de Werkgroep Herdenkingen van de Stichting Bevrijding ’45. Vertrek vanaf het gemeentehuis te Apeldoorn, de z.g.n stille tocht vanaf 19.25 uur.  Aankomst Oranje Park c.a. 19.45 uur. Om 19.57 uur zal de burgemeester van Apeldoorn, mr G.J. de Graaf een krans neerleggen bij het monument “de man met de Vlag”. Om 20.00 uur zullen er twee minuten stilte worden gehouden. Om 20.02 klinkt het Wilhelmus. Daarna zullen diverse instellingen en burgers kransen en / of bloemen leggen. Waaronder onze Stichting.

* 06-10-2008 ; De herdenking van de ” Herdenking executie 2 oktober 1944″ te Apeldoorn. Locatie s’ Heeren Loo, in het Vlier Huis,  locatie Groot Schuilenburg, aan de Voorwaarts 61 te Apeldoorn. Juiste aanvangstijd is nog onbekend. Deze herdenking wordt georganiseerd door de basisschool de Regenboog uit Apeldoorn. Vermoedelijke datum wordt  29-09-2008 of 06-10-2008.  Nader bericht zal volgen op onze site.

* 09-11-2008 ; Herdeking te Rees; Tijdens de afgelopen herdenking van 30-11-2007, zijn wij als Stichting benaderd om de jaarlijkse herdenking te Rees, in de maand november 2008, bij te wonen. Dan worden de joodse slachtoffers en de dwangarbeiders die zijn omgekomen in Rees en omstreken gedurende de Tweede Wereld Oorlog herdacht. De locatie is nabij het busstation in het centrum van Rees.

Daaraan geven wij vanzelfsprekend gehoor. Indien de juiste datum en het juiste tijdstip bekend is zal dit gepubliceerd worden via onze site. Wij zullen dan een oproep doen om zoveel mogelijk mensen mee te nemen naar Rees. Ook hier geldt, hou onze site in de gaten.

De burgemeester van Rees, dr B.Ketteler  , heeft bij deze  onze burgemeester mr G.J. de Graaf uitgenodigd. Burgemeester mr G.J. de Graaf heeft baangegeven mee naar Rees te willen.

* 28-11-2008 ; Jaarlijkse herdenking, “slachtoffers razzia 02-12-1944 en slachtoffers kamp Rees “. Door onze Stichting georganiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting Bevrijding ’45 en de basisschool P.C. Montessorischool Passe – Partout.   Zie ook eerder nieuwsbericht.

De burgemeester van Rees dr B.Ketteler heeft aangegeven namens de gemeente Rees hierbij aanwezig te willen en zullen zijn. Tevens zal hij een enkel woord aan de aanwezigen richten.