Veelvuldig wordt onze Stichting benaderd door mensen met allerlei vragen of die willen weten, waar hun vader, broer of echtgenoot , als dwangarbeider te werk werden gesteld. Met wie zij daar hebben moeten verblijven en onder welke omstandigheden zij verkeerden en hebben moeten werken. Dat geldt dan met name voor het verblijf in de plaatsen Elten, Zevenaar, Bienen, Empel, Empel-Rees, en Rees.
Ons bereiken ook vaak vragen over hoe en van wie de dwangarbeider hulp heeft gehad, b.v. van het verzet, van de legale en illegale medische hulpverlening en van geestelijken.
Helaas kunnen wij op al deze vragen niet direct een antwoordt geven. Soms kunnen wij slechts relaties leggen, omdat wij verhalen in ons bezit hebben. Daarom moeten wij vaak mensen teleurstellen in hun zoektocht.
Wij verzoeken dan ook een ieder die er iets over weet, dit op schrift te stellen en het aan ons toe te sturen.
Gelieve al deze verhalen, met de daarbij aanwezige beschikbare foto’s of registratiedocumenten,enz, enz, te verzenden naar het adres van deze Stichting; Zijnde, Hoge Dries 163, 7335 AL te Apeldoorn. Via de e-mail kan dit ook (arenddisberg@gmail.com )
De ingezonden verhalen en documenten zullen worden gebundeld en vervolgens worden opgeslagen in een dossier in het gemeentearchief te Apeldoorn. Dossier 295 bij de CODA. De stukken zullen daarna openbaar zijn voor een ieder.
Ook zijn wij op zoek naar de penningen, valse ausweissen of doktersbriefjes die de dwangarbeiders kregen en we zijn eveneens op zoek naar de brieven die de dwangarbeiders of hulpverleners schreven en de dagboeken die ze bijhielden. Deze kunnen eveneens naar het adres van onze stichting worden gezonden. Ook oude foto’s van de genoemde plaatsen zijn van harte welkom.
Met al deze gegevens proberen wij een zo helder mogelijk beeld te scheppen voor de dwangarbeiders en hun nabestaanden. Mogelijk dat dan vele vragen beantwoordt kunnen worden of dat men in een goede richting gestuurd kan worden bij hun verdere onderzoek.
Vooral de oud dwangarbeiders en /of hun nabestaanden uit Haarlem, Den Haag, Rotterdam en de oud verzetsmensen worden verzocht hun verhalen op te schrijven en naar ons te sturen.
Ik weet dat mijn vader Johannus (Joop) Marinus de Man geboren 14-101914 in Rees heeft gezeten. Afkomstig uit Rotterdam. Opgepakt bij de razia in Rotterdam,. Ik herken veel in de verhalen die hier staan. Dingen die bij ons thuis zelden verteld werden, maar mijn herinnering is meer samengesteld uit flarden van opmerkingen hierover. Mijn vader is overleden, mijn moeder leeft nog maar wil nergens meer over praten. Probleem is dat mijn vader lid van de NSB was (dat weet ik ook pas sinds 2000) en ik vraag me af, hoe de geschiedenis is geweest van deze dwangarbeiders, die eigenlijk niet op veel steun of vriendschap van mede dwangarbeiders konden rekenen. De gezondheid van mijn moeder is zeer fragiel en wij willen haar hier niet meer mee confronteren omdat dat weer oude zeer pijnlijke wonden zal openrijten. Het was een lieve zorgzame vader, die een verkeerde keus heeft gemaakt. Ik zou zo graag bepaalde gaten in mijn herinneringen opvullen, omdat ik altijd gevoeld heb dat er iets was waar niet over gesproken werd en dit wel degelijk invloed heeft gehad op de opvoeding van de kinderen. Daarom vraag ik mij af of iemand hem uit die tijd gekend heeft en of iemand mij iets kan vertellen over de manier waarop deze mensen behandeld werden.