Op 2-12-2004 werd in het gemeentehuis te Apeldoorn, in aanwezigheid van vele gasten bestaande uit o.a. oud dwangarbeiders en oud verzetsstrtijders en hun naaste familieleden, afgevaardigden van diverse stichtingen en oudheidkundige verenigingen en van de gemeente Gendringen en Apeldoorn, een bijeenkomst gehouden i.v.m. de te volgen onthulling van het monument genaamd “de dwangarbeider”.

Namens de gemeente Apeldoorn waren hierbij aanwezig burgemeester mr G.J. de Graaf en Wethouder M van der Tas, van de afdeling Kunst en Cultuur.

De bijeenkomst werd gehouden in het gemeentehuis van Apeldoorn.
Er werd gesproken door o.a. de heer H.J. van Essen ( oud dwangarbeider), mevrouw D. Slijkhuis ( weduwe van een oud dwangarbeider) mevrouw C. van Dijkhuizen (dochter van een oud dwangarbeider die in kamp Rees is overleden) en door burgemeester Mr. G.J. de Graaf.

In totaal waren er zo’n 350 gasten aanwezig.

De daadwerkelijke onthulling werd verricht door burgemeester Mr. G.J. de Graaf en de heer H.J. van Essen. De organisatie van deze bijeenkomst lag in handen van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945 in samenwerking met de gemeente Apeldoorn Het monument “de dwangarbeider” is, in opdracht van de gemeente Apeldoorn en de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945, door kunstenaar T. Verrips.

monument

monument

Het bevindt zich op het marktplein voor het gemeentehuis aan de zijde van de Stationsstraat. Het monument is opgenomen in 1 van de zuilen van het gemeentehuis te Apeldoorn. Het bestaat uit een bronzen mannetje opgesloten tussen twee metalen wanden, daaronder staat geschreven in de zuil de tekst; Kamp Rees, december 1944, maart 1945. Verder heeft het een grondplaat met de tekst. “Voor allen die uit Apeldoorn zijn afgevoerd. Hun menselijke waardigheid werd met voeten getreden”.

Gelet op het feit dat het voorkwam dat men er fietsen tegenaan plaatste en dat de neergelegde bloemen werden weggenomen, is het monument op 1-12-2005 aangepast en verbeterd. Sinds die datum ligt de grondplaat boven het maaiveld en bevindt zich tussen de tekst en de grondplaat een stenen ring met het opschrift “Bloemen in memoriam”
Op deze stenen ring kan men nu de bloemen neerleggen.

nu met extra ring

nu met extra ring

De verhoging van de grondplaat en de extra ring zorgt ervoor dat het monument nu meer body heeft en dat men er geen fietsen meer tegenaan plaatst en de bloemen blijven liggen. Deze aanpassing is in opdracht van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945 en de gemeente Apeldoorn, verricht door beeldend kunstenaar T.Verrips.

Klik voor foto’s van de onthulling van het monument.